LVC: sargieties no tiltiem uz reģionālajiem ceļiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā 34,9% tiltu tehniskais stāvoklis ir slikts, 12,1% - ļoti slikts. To remonts ir neiespējams.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Valsts ziņā esošie tilti tiek ik gadus kontrolēti un reizi piecos gados — rūpīgi pārbaudīti, taču trūkst līdzekļu to remontam, vēsta Latvijas valsts ceļi (LVC).

Pēc tilta sabrukšanas Dženovā vairākas valstis sākušas pārbaudīt pašmāju tiltus. Igaunija ir pārliecināta, ka vietējie tilti izturēs pat tankus. Latvija brīdina, ka divi no pieciem tiltiem ir sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī.

Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Vanšu un Zemitāna tilti atrodas pirmsavārijas stāvoklī

No 969 valstij piederošajiem tiltiem (to starpā ir arī sauszemes pārvadi) pagaidām neviens nav slēgts transportam, vēsta LVC. Taču uz 51 tilta noteikti satiksmes ierobežojumi, pārsvarā — saistīti ar transporta līdzekļu gabarītiem un masu.

Ik gadus LVC inženieri pārbauda katru tiltu — novērtē galveno konstrukciju stāvokli, konstatē defektus un bojājumus, kas var ietekmēt nestspēju un satiksmes drošību, kā arī tos, kuru dēļ vēlāk var sadārdzināties tilta uzturēšana un pasliktināties ārējais stāvoklis. Reizi piecos gados norit galvenās inspekcijas, ko veic piesaistītie eksperti. Viņi detalizēti izpēta tiltu stāvokli un sastāda aptuveno remonta tāmi.

Ja pārbaude liecina par būtiskiem defektiem, tiek organizēta inspekcija, kuras gaitā eksperti pārbauda papildu parametrus un veic satiksmes ierobežojumu analītiskos aprēķinus. Viņi prognozē tilta ekspluatācijas termiņu un norāda pasākumus tā uzturēšanai. Nepieciešamības gadījumā tiek veikts slodzes tests. Pēc celtniecības un remonta darbiem notiek pieņemšanas-nodošanas inspekcija.

Šogad darbi ieplānoti uz 33 valsts tiltiem (daļu objektu sākts remontēt agrākajos gados, bet pabeigs šogad). To vidū septiņi tiek pārbūvēti, pārējie — atjaunoti.

Pērn inspekcijas rezultāti liecināja, ka Latvijā 34,9% tiltu tehniskais stāvoklis ir slikts, 12,1% — ļoti slikts, atzina LVC. Sliktākā stāvoklī ir tilti uz valsts vietējiem un reģionālajiem autoceļiem, labākā — uz galvenajiem valsts ceļiem.

Rīga - Sputnik Latvija
Rīgas dome piespiedīs graustu saimniekus remontēt īpašumus
Uzņēmuma prognoze nebija iepriecinoša: pēdējo 20 gadu laikā valsts autoceļu tīkls atradās nepietiekama finansējuma apstākļos, nav iespējams veikt visus nepieciešamos darbus uzturēšanai un remontam, ko prasa visi valstij piederošie tilti.

Sakrājies finanšu deficīts 170 milj. eiro apmērā, taču, ja tilti būtu remontēti laikus, tādas investīcijas pašlaik nebūtu vajadzīgas. Tādā gadījumā būtu jāizdod tikai 15 miljoni eiro gadā visiem tiltiem, uzsvēra LVC. Ņemot vērā būvdarbu pašreizējo deficītu, ikgadējais finansējums ir daudz augstāks.

2018. gadā tiltu remontiem no valsts budžeta atvēlēts mazāk nekā 8 milj. eiro. Tos remontē arī šoseju pārbūves projektu ietvaros, kas saņem eirofondu līdzfinansējumu. Kopā autoceļu uzturēšanai pieejamais finansējums šogad sastāda 308 milj. eiro, no tiem 124 miljoni ir ES līdzekļi, vēstīja LVC.

Atgādināsim, ka Eiropas budžeta projekts nākamajam septiņu gadu periodam paredz: pēc 2020. gada finansējums, ko Latvija saņems no Eiropas fondiem, būs par 13% mazāks.    

Ziņu lente
0