Rīgas dome piespiedīs graustu saimniekus remontēt īpašumus

© pixabayRīga
Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas vadība nopietni noraizējusies par graustiem Rīgā, kuru vidū vairāki var kuru katru mirkli sabrukt un apglabāt gruvešos garāmgājējus.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija pieņēmusi lēmumu par ēku piespiedu remontu, kas atrodas Kalnciema ielā 2b un Raņķa dambī 14, informē Baltnews.lv.

Ēka Kalnciema ielā 2b celta 1914. gadā. Tas ir vēsturisks piemineklis jūgendstilā. Arī bijusī poliklīnikas ēka Raņķa dambī 14 arī ir vairāk nekā 100 gadus veca — tā nodota ekspluatācijā 1912. gadā.

Заброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес - Sputnik Latvija
Reāls drauds galvaspilsētas centrā: Rīgas dome atcerējusies par graustu

Abas ēkas jau sen saņēmušas graustu statusu un iekļautas B kategorijā — tām piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme. Taču īpašnieki ar remontu nesteidz. Tāpēc Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija pieņēmusi lēmumu piespiest īpašniekus sākt darbus savā īpašumā.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs pastāstīja, ka lēmums par ēku sakārtošanu piespiedu kārtā paredz, ka namu tuvējās teritorijas tiks nožogotas, lai nodrošinātu garāmgājēju drošību. Turklāt divu nedēļu laikā jāveic ēku tehniskā apskate, bet mēneša laikā — jāsagatavo atskaite Rīgas domes Īpašumu departamentam.

Burovs pastāstīja, ka īpašniekiem ne vēlāk kā mēneša laikā jānovāc celtniecības tīkls no ēku fasādes, kas maskē nedrošos apdares materiālus, durvju un logu ailes un pagrabstāvs jāaizklāj ar materiāliem, noturīgiem pret  uzlaušanu.

"Lēmuma projekts par ēku piespiedu sakārtošanu tiks pieņemts nekavējoties," — uzsvēra Burovs.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāvis Jānis Asaris norādīja, ka ēka Raņķa dambī 14 nav iekļauta valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā, neatrodas cita aizsargājama pieminekļa teritorijā un nav cita kultūras pieminekļa elements. Šī iemesla dēļ ēku būs iespējams demontēt ar noteikumu, ka tiks saglabātas fasādes ar jūgendstila ornamentiem.

Durvis. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima liek visiem īpašniekiem maksāt nodokli par graustiem
Iepriekš vēstīts, ka Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija vērsusies VKPAI ar lūgumu pieprasīt Saeimas atļauju atsavināt pamesto māju Marijas ielā 6. Senlaicīgā piecstāvu māja ir celta pirms 100 gadiem, taču tagad atrodas avārijas stāvoklī un teju teju sabruks.

Ja ēkas atsavināšanas process noritēs sekmīgi, iespējams, notiks izsole ar noteikumu, ka jaunais īpašnieks restaurēs ēku un turpmāk sekos tās stāvoklim.    

Ziņu lente
0