Ar ko draud algu celšanās Latvijā

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse Latvijas uzņēmumu ir gatava palielināt darbinieku algas, taču kompensēt algu palielināšanos viņi grasās no patērētāju kabatām.

RĪGA, 13. jūlijs – Sputnik. Saskaņā ar Citadele Index aptaujas rezultātiem, vairāk nekā 50% uzņēmumu paceļ preču un pakalpojumu cenas, paaugstinot algas saviem darbiniekiem, vēsta Grani.lv.

Jau vairāk nekā gadu uzņēmēju noskaņojums Latvijā paliek pozitīvs un tiek vērtēts ar 51,47 punktiem, kas liecina par uzmanīgu optimismu. Iekšējā tirgū strādājošo uzņēmumu noskaņojums 2018. gada pirmajā ceturksnī pieauga līdz 51,02 punktiem. Eksportējošo uzņēmumu noskaņojuma vērtējums ceturksnī samazinājies līdz 52,33 punktiem.

График на компьютере - Sputnik Latvija
Latvijas IKP pieaugs, bezdarbs saruks, bet algas - palielināsies

Sevišķi pārliecināti šobrīd jūtas ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi. Taču arvien skaidrāk izceļas lielākais izaicinājums – darba spēka pieejamība un algu palielināšana.

Faktiskā algu izaugsme pat apsteidz uzņēmēju plānoto. Neskatoties uz to, ka 52% uzņēmēju neplāno palielināt algas, 19,4% varētu palielināt tās līdz 5%, 16,1% uzņēmumu gatavi maksāt darbiniekiem par 10% vairāk, savukārt 4,2% uzņēmumu ir iespēja palielināt algu vairāk, nekā par 10%.

Vidējiem un lieliem uzņēmumiem ir lielāka nosliece uz darbinieku algu palielināšanu. Taču 51,8% uzņēmumu, kuri piedalījās aptaujā, tiešā veida saista algu celšanu ar produkcijas vērtības kāpumu, savukārt 43% negrasās celt augšā cenas.

Iepriekš Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens paziņoja, ka pēc trim gadiem pusei valsts iedzīvotāju jāsaņem algas ne mazāk kā tūkstotis eiro mēnesī uz rokām.

Zemas algas un augstas cenas

Taču pagaidām, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā vidējā alga ir viena no zemākajām. Saskaņā ar Jobseurope.net portāla datiem par vidējām algām Eiropas valstu galvaspilsētās 2017. gadā, Rīgā tā sastādījusi pēc nodokļu nomaksas 631,53 eiro, un pēc šī rādītāja Latvijas galvaspilsēta ieņēma 28. vietu Eiropas valstu galvaspilsētu vidū. Pirmo vietu sarakstā ieņēma Luksemburga ar vidējo algu 3 042,07 eiro mēnesī.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Piektā daļa nodarbināto Latvijā saņem minimālo algu vai mazāku atalgojumu

Kas attiecas uz cenu kāpumu, tad, saskaņā ar ekspertu prognozēm, preču un pakalpojumu cenas Latvijā celsies līdz ar pieaugošo naftas produktu cenu.

ASV izstāšanās no kodola vienošanās ar Irānu, jaunu sankciju ieviešana attiecībā pret Teherānu, strauja naftas produktu eksporta samazināšanās no Venecuēlas un eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāra kursu tiešā veidā ietekmē degvielas cenu kāpumu pasaules tirgū, kas arī ved pie inflācijas.

Tostarp, saskaņā ar banku analītiķu aprēķiniem, patērētāju cenu kāpums Latvijā 2018. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, sastādījis apmēram 0,5%, savukārt gada inflācija – 2,6-2,7%.

Ziņu lente
0