Degvielas cenu palielināšanās ietekmēs visu Latviju

© REUTERS / Lee Jae-WonDUS
DUS - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Preču un pakalpojumu vērtība Latvijā augs kopā ar naftas produktu cenu kāpumu, tādēļ degvielas cenu palielināšanās ietekmēs pat tos latviešu, kuriem vispār nav automobiļu.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Pagājušajā nedēļā 95. markas benzīns Rīgā pēc vērtības apsteidza benzīnu Viļņā un pat Tallinā. Ņemot vērā to, ka benzīna cena Latvijā tobrīd samazinājās par 0,7% — līdz 1,332 eiro litrā.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas direktore Ieva Ligere pastāstīja, ka vidēji benzīna cena Latvijā ir augstāka, nekā Lietuvā, taču tomēr par 8-10 centiem zemāka, nekā Igaunijā. Tas tiek skaidrots ar akcīzes nodokļa starpību, vēsta Grani.lv.

Taču, izņemot akcīzi, degvielas vērtību ietekmē konkurence kopējā tirgū un tirdzniecības taktikas izmaiņas, tiesa, kā atzīmē Ligere, šie faktori cenu pieaugumu ietekmē nenozīmīgi.

Автовладелец заправляет машину на одной из автозаправочных станций - Sputnik Latvija
Benzīna cenas Rīgā kritušās, taču izdevīgāk degvielu iegādāties Viļņā

Īpaši stipru ietekmi uz degvielas cenu kāpumu, pēc Ligeres sacītā, radījuši vairāki globālie un nacionālie faktori. Pirmkārt, ietekmējusi saspringta situācija Tuvajos Austrumos, tostarp, ASV izstāšanās no kodola vienošanās ar Irānu un jaunu sankciju ieviešanu pret Teherānu. Otrkārt, strauja naftas produktu eksporta samazināšanās no Venecuēlas. Ligere atzīmē, ka šie faktori noveduši pie degvielas sadārdzināšanās pasaules tirgū par 36%, salīdzinot ar pērnā gada vasaru.

Par vēl vienu globālu faktoru eksperte nosauca valūtas kursa svārstības, tiešāk sakot eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāru. Tas ir svarīgi, jo pasaules tirgū naftas darījumi joprojām tiek īstenoti ASV dolāros.

Attiecībā uz nacionālajiem benzīna cenu kāpuma faktoriem eksperte atgādināja, ka šī gada sākumā par 9% tika paaugstināts akcīzes nodoklis, savukārt no 16. aprīļa degvielā palielināts bioloģisko komponentu skaits, kas arī novedis pie vērtības pieauguma. Un, visbeidzot, sākot no 2018. gada 1. marta, par 28,62% pieaugusi naftas produktu rezerves nodeva, atzīmēja Ligere.

Ligere sniedz nemierinošas prognozes attiecībā uz degvielas cenu kāpumu Latvijā.

"Diemžēl, tuvāko divu — divarpus gadu laikā degvielas cena Latvijā palielināsies sakarā ar ES prasību palielināt atjaunojamo energoresursu īpatsvaru vismaz par 10%, kā arī samazināt izmešu skaitu, kuri rada siltumnīcas efektu, par 6% attiecībā pret 2010. gada līmeni. Taču prognozēt, cik lielā mērā sakarā ar to palielināsies degvielas cena, ir diezgan sarežģīti," pastāstīja Ligere.

Viņa atzīmēja, ka degvielas cenu kāpums skars katru Latvijas iedzīvotāju, pat tos, kam nav personīgā transporta, jo līdz ar naftas produktu cenu kāpumu, neizbēgami palielināsies arī preču un pakalpojumu vērtība.    

Ziņu lente
0