Eksperti nosaukuši galveno inflācijas faktoru Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Analītiķi aprēķinājuši, ka inflācijas gada pieaugums Latvijā sastādījis 2,6-2,7%, un paskaidroja, kādēļ tā iznācis.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Saskaņā ar banku analītiķu aprēķiniem, patērētāju cenu kāpums 2018. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, sastādījis 0,5%, savukārt gada inflācija — 2,6-2,7%, vēsta Grani.lv.

Tika ziņots, ka šī gada maijā mēneša inflācija sastādīja 0,3%, savukārt gada inflācija — 2,4%. Šis rādītājs kļuva par vienu no augstākajiem Eiropas Savienībā, ņemot vērā to, ka vidējā inflācija ES maijā sastādīja 2%. Augstāk, nekā Latvijā, cenas pacēlās tikai Rumānijā (4,6%), Igaunijā (3,1%), Ungārijā un Lietuvā (2,9%), kā arī Slovākijā (2,7%).

Swedbank ekonomiste Linda Vildava pastāstīja, ka jūnijā inflācijas gada pieaugums varēja sastādīt 2,7%. par galveno inflācijas faktoru eksperte nosauca degvielas cenu kāpumu. Tāpat inflāciju ietekmējusi pakalpojumu sadārdzināšanās, tostarp, kas saistīti ar dzīvesvietas uzturēšanu, un pārtikas produktu cenu kāpumu.

Кошелек - Sputnik Latvija
Inflācijas līmenis Latvijā – viens no augstākajiem Eiropas Savienībā

Pēc SEB bankas makroekonomikas eksperta Daiņa Gašpuita domām, gada laikā patērētāju cenas palielinājušās par 2,6%. Arī viņš atzīmēja, ka, pirmām kārtām, cenu kāpums ietekmēja degvielas vērtību autouzpildes stacijās. Attiecībā uz pārtikas produktu cenām Gašpuitis atzīmēja, ka to palielināšanās nav stipri ietekmējusi kopējo inflācijas celšanos. Toties ekspert pievērsa uzmanību ūdens tarifu kāpumam.

Tāpat Gašpuitis norāda, ka atlaides sezona arī ietekmēs inflācijas izaugsmi, padarot to lēnāku.

Oficiālos datus par patērētāju cenām Centrālā statistikas pārvalde (CSP) paziņos 10. jūlijā.

Iepriekš ziņots, ka spēcīgu ietekmi uz degvielas cenu kāpumu radījuši vairāki globālie un nacionālie faktori: saspringtā situācija Tuvajos Austrumos, tostarp, ASV izstāšanās no kodola vienošanās ar Irānu, un jaunu sankciju ieviešana pret Teherānu, kā arī straujš Venecuēlas naftas produktu eksporta kritums un dolāra kursa svārstības attiecībā pret eiro.

Dzīvot kļuvis dārgāk

Šī gada aprīlī tika ziņoti CSP dati, saskaņā ar kuriem, gada laikā valstī preču cenas palielinājušās par 1,6%, savukārt pakalpojumu cenas — par 3,7%. Pārtikas produktu vidū visvairāk sadārdzinājušies piena produkti, to vidū pirmajā vietā ir sviests, kura cena pieaugusi par 39,5%. Tāpat par 4,2% pieaugusi alkoholisko dzērienu un tabakas vērtība.

Sarūsējuši pirkumu ratiņi pludmalē - Sputnik Latvija
Ēdiet dārzeņus, dzeriet kafiju un staigājiet kājām: dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka

Turklāt palielinājušies komunālie rēķini un īres maksa. Pieaugušas arī remontdarbu izmaksas. Papildus izdevumi uzsēdušies uz autovadītāju pleciem — tas skar gan degvielas cenu kāpumu, gan automobiļa remonta cenu palielināšanos, gan transportlīdzekļa apdrošināšanas cenas.

Arī pakalpojumu nozare kļuvusi dārgāka. Pieaugušas cenas frizētavās un skaistumkopšanas salonos, stomatoloģijā. Turklāt pacēlušās cenas medikametniem aptiekās un telekomunikāciju pakalpojumiem.    

Ziņu lente
0