Visādam gadījumam: amerikāņi aizlidoja uz Singapūru gatavot tikšanos ar Kimu Čenunu

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasDonalds Tramps
Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Liela varbūtība panākt mieru un attīstību", ko tik augsti nodēvēja Donalds Tramps viņa paša atcelto Amerikas un Ziemeļkorejas samitu, tomēr "varētu arī" notikt.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Neskatoties uz to, ka ASV prezidents atcēlis KTDR līderim Kimam Čenunam solīto tikšanos Singapūrā, apsūdzot viņu "agresijā", pēc tam kad Ziemeļkorejā demontēja savu vienīgo kodola poligonu, cerība uz vēsturisko samitu tomēr paliek.

Pēc Donalda Trampa preses sekretāres Sāras Sandersas paziņojuma, kurš nodots RIA Novosti, Amerikas administrācijas komanda dosies uz Singapūru, lai sagatavotu ASV un KTDR līderu tikšanās platformu.

USS Monterey palaiž raķeti Tomahawk - Sputnik Latvija
Krievijas AM pārmet ASV mazā un vidējā rādiusa raķešu likvidācijas līguma pārkāpumus

"Baltā nama mūsdienīgākā grupa dosies uz Singapūru, kā jau iepriekš plānots, lai veiktu sagatavošanās darbus, ja samits notiks," paziņoja viņa.

Svētdien, 27. maijā, uz Singapūru jāizlido apmēram trīsdesmit Baltā nama un ASV Valsts departamenta darbiniekiem. Viņu uzdevums būs izstrādāt tikšanās loģistiku norises vietā.

Pats neparedzamais prezidents-biznesmenis savā lapā sociālajā tīklā jau apstiprinājis, ka Singapūras samits tomēr "varētu arī" notikt.

​Iepriekš ziņots, ka Trampa tikšanās ar Kimu Čenunu tika plānota 12. jūnijā, taču pirms divām dienām ASV prezidents to atcēla. Vēstulē Ziemeļkorejas līderim viņš paziņoja, ka neuzsakta par vajadzīgu rīkot samitu Phenjanas pēdējo "naidīgo" paziņojumu dēļ.

Vainīgs politiskais āmurgalva

Ar šiem paziņojumiem viņš bija domājis viceprezidenta Maika Pensa kritizēšanu, kurš salīdzināja KTDR ar Lībiju un paziņoja, ja KTDR neatteiksies no kodola programmas, tad nevar izslēgt notikumu attīstību pēc Lībijas scenārija. Phenjanā Pensu nosauca par "politisko āmurgalvu" un paziņoja, ka var likt ASV izjust "traģēdiju, kuru tās nekad nav pieredzējušas un nespēja iztēloties".

Taču Tramps piebilda, ka ir gatavs tikties ar Kimu Čenunu nākotnē. Ziemeļkorejas ĀM uz to paziņoja, ka ir gatavi sarīkot samitu jebkurā laikā un jebkurā vietā.

Ķīnas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Ķīnas izšķirošais gājiens: tirdzniecības kara starp Pekinu un ASV nebūs

Singapūras tikšanās laikā Trampam un Kimam Čenunam bija jāapspriež attiecību uzlabošanās iespējas starp ASV un KTDR. Phenjanas galvenā pretenzija bija valsts drošības apdraudēšana ASV un to sabiedroto mācību dēļ reģionā, savukārt Vašingtona uzstāja uz KTDR kodolraķešu programmas slēgšanas.

Aprīlī Phenjana oficiāli apturēja kodolraķešu izmēģinājumu, savukārt 24. maijā KTDR demontēja savu vienīgo kodola poligonu Phungeri apkaimē, Hamgjonpukto provincē. Tika iznīcinātas pētnieciskās laboratorijas, trīs pazemes tuneļi un dažādas tehniskas celtnes.    

Ziņu lente
0