Krievijas AM pārmet ASV mazā un vidējā rādiusa raķešu likvidācijas līguma pārkāpumus

© U.S. Navy/Lt. j.g Matthew Daniels/Handout via REUTERSUSS Monterey palaiž raķeti Tomahawk
USS Monterey palaiž raķeti Tomahawk - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija informējusi, ka Savienotās Valstis turpina ražot bruņojumu, ko aizliedz Līgums par mazā un vidējā darbības rādiusa raķešu likvidēšanu.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. ASV joprojām ražo raķetes, ko aizliedz Līgums par mazā un vidējā darbības rādiusa raķešu likvidēšanu (INFT), intervijā Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālajam izdevumam "Krasnaja zvezda" pastāstīja Nacionālā kodoldraudu mazināšanas centra priekšnieks Sergejs Rižkovs, vēsta RIA Novosti.

"Pretgaisa aizsardzības sistēmas elementu pilnveidošanai AV izmanto mērķus, kuri imitē plaša spektra vidējā un mazā darbības rādiusa ballistiskās raķetes, piemēram, Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm-2, MRBM u.c. Tamlīdzīgu raķešu ražošanu un palaišanu ar mērķi uzlabot to rādītājus aizliedz Līgums par mazā un vidējā darbības rādiusa raķešu likvidēšanu, jo tamlīdzīgi līdzekļi no savu taktisko un tehnisko īpašību, it īpaši lidojuma attāluma viedokļa pieder pie vidējā un mazā darbības rādiusa raķešu kategorijas," — pastāstīja Sergejs Rižkovs.

Kapitolijs - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV vēlas grozīt kodollīdzsvaru pasaulē

Eksperts atzīmēja, ka, pēc būtības, šāda veida raķetes ir universāli paātrinājuma līdzekļi, ko atbilstoši uzstādīto galviņu komplektācijai iespējams izmantot kā kaujas ballistiskās raķetes.

"Šādu raķešu izstrādāšana un izmēģināšana rada INFT līguma apiešanas precedentu, jo šīs raķetes spēj nogādāt bruņojumu attālumā, ko ierobežo līgums," — paskaidroja Rižkovs.

Līgums INFT aizliedz pusēm apbruņoties ar sauszemes bāzes ballistiskajām raķetēm un spārnotajām raķetēm ar darbības rādiusu no 500 līdz 5500 km. Krievija un ASV periodiski pārmet viena otrai INFT līguma pārkāpumus. ASV Kongresā izskanējuši aicinājumi izstrādāt likumprojektu, kas apsūdzēs Krieviju par minētā dokumenta pārkāpumiem un pamatos ASV lēmumu izstāties no tā pēc tās pašas shēmas, ko ASV izmantoja, lai izstātos no līguma par PGA. Aizvadītajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps uzdeva sagatavot ierosinājumus jaunām sankcijām pret Krieviju domājamu INFT pārkāpumu dēļ.

Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis – mazā un vidējā darbības rādiusa ieročnesēji
Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka stingri ievēro saistības, ko paredz INFT līgums. Pie tam valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Maskavai ir vairāki nopietni jautājumi ASV par līguma izpildi. Piemēram, Maskava norāda, ka Savienotās Valstis dislocē uz sauszemes — armijas bāzē Rumānijā un Polijā — iekārtas, kas spēj palaist "Tomahawk" tipa trieciena spārnotās raķetes, ko līgums aizliedz. Tāpat Krievija pievērš uzmanību tam, ka ASV izstrādā uzbrukuma bezpilota lidaparātus un finansē pētījumus sauszemes bāzes spārnotās raķetes izstrādei.    

Ziņu lente
0