Ķīnas izšķirošais gājiens: tirdzniecības kara starp Pekinu un ASV nebūs

© AP Photo / Andy Wong Ķīnas un ASV karogi
Ķīnas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonā noslēgušās ASV un Ķīnas tirdzniecības delegāciju pārrunas. Kamēr Eiropa kuģo starp "tirdzniecības mieru un karu" ar Ameriku, Pekinai izdevies vienoties ar Vašingtonu veikt efektīvus pasākumus ASV tirdzniecības līdzsvara deficīta samazināšanai tirdzniecībā ar Ķīnu un palielināt amerikāņu preču un pakalpojumu eksportu uz ĶTR.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Ķīnas vicepremjers Ļū Heijs nosauca savu braucienu par "pozitīvu, konstruktīvu un rezultatīvu vizīti", vēsta RIA Novosti.

"Par pašu galveno notikušo tirdzniecības un ekonomisko konsultāciju rezultātu kļuva tas, ka puses nonāca pie konsensa nerosināt tirdzniecības karu, kā arī izbeigt savstarpēju nodevu ieviešanu," paziņoja Ļū Heijs žurnālistiem. Taču Ļū Heijs atzīmēja, ka ilgstošo tirdzniecības un ekonomisko strīdu atrisināšana starp Pekinu un Vašingtonu prasīs daudz laika. "Nākotnē abpusējo attiecību attīstības gaitā tajās var rasties jaunas grūtības un jaunas pretrunas, taču mums ir jāsaglabā miers, uzturēt dialogu un konstruktīvā veidā risināt tās," piebilda vicepremjers.

Puses tāpat apsprieda "rūpniecības preču un pakalpojumu tirdzniecības paplašināšanas" jautājumus, "tika sasniegta konsenss  attiecībā uz nepieciešamību izveidot labvēlīgus nosacījumus tirdzniecības paplašināšanai šajās nozarēs". Turklāt Vašingtona un Pekina "piekrita atbalstīt abpusējas investīcijas un tiekties izveidot taisnīgu, vienlīdzīgu spēles laukumu konkurencei".

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
ES nolēmusi piekāpties ASV tirdzniecības karā un palīdzēt cīņā pret Ķīnu

Sputnik Latvija, tostarp, ziņoja par to, ka iepriekš Donalds Tramps piedraudējis ieviest importa nodevas ĶTR precēm. Atbildot uz to,  Pekina paziņoja, ka spers atbildes soļus. Ķīnas ierēdņa vizīte ASV notika uz Eiropas un Amerikas strīdu fona sakarā ar pastiprinātu konfrontāciju tērauda un alumīnija nodevu jautājumā. Šodien Eiropa lepni paziņo, ka netaisās veikt pārrunas par importa nodevām tēraudam un alumīnijam ASV spiediena iespaidā un necietīs nekādus draudus. Taču Eiropa neizslēdz iespēju kopā ar ASV "draudzēties pret Ķīnu". Acīmredzami, sekojot saviem vairāku gadsimtu austrumu gudrības principiem, Pekina nolēma izdarīt "pirmo triecienu".    

Ziņu lente
0