Pārsūdzēts krievu skolu aizstāvja Vladimira Lindermana arests

© Sputnik / Sergey MelkonovВладимир Линдерман на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко
Владимир Линдерман на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskā aktīvista, Latvijas krievu skolu aizstāvja Vladimira Lindermana arests pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Sabiedriskā aktīvista Vladimira Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska pārsūdzējusi Rīgas apgabaltiesā Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, ar kuru sankcionēts arests kā drošības līdzeklis pret viņas aizstāvam, vēsta Mixnews.lv.

Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija
Ždanoka un Mitrofanovs gatavi galvot par Gapoņenko

Tāpat advokāte iesniegusi Ģenerālprokuratūrā sūdzību par fiziska spēka nepamatotu pielietošanu Lindermana aizstāvēšanas laikā. 

Atgādināsim, ka Vladimiru Lindermanu maskotas personas aizturēja sabiedriskā transporta pieturā 8. maijā. Viņš tika notriekts zemē un iegrūzts autobusā bez identifikācijas zīmēm. Vēlāk noskaidrojās, ka tā rīkojas Drošības policija. Aktīvista advokāte Jeļena Kvjatkovska informēja, ka Latvijas Drošības policija aizturējusi tiesībsargu sakarā ar viņa uzrunu Vislatvijas vecāku sapulcē. Viņš turēts aizdomās par nacionālā naida kurināšanu un masu nekārtību organizēšanu.

10. maijā Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā sēdē izvēlējās Lindermana drošības līdzekli – arestu.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Bekmans: "Ždanokas lielā" ir psiholoģiskas ņirgāšanās pazīmes

Vislatvijas vecāku sapulci 31. martā apmeklēja gandrīz tūkstotis dalībnieku. Pasākums bija veltīts cīņai pret latviešu mācību valodas ieviešanu vidusskolās Latvijā. Dažādi cilvēki – politiķi, sabiedriskie darbinieki un skolēnu vecāki pauda savu viedokli par to, pie kā novedīs mācības svešā valodā un kas jādara, lai procesu apturētu. Sapulci organizēja "Latvijas krievu savienība" un Krievu skolu aizsardzības štābs.

Dažās runās Drošības policija saskatījusi aicinājumus starpetniskā naida kurināšanai un darbības, kas vērstas uz pašreizējās valsts valdības gāšanai. Aizdomās tiek turēta arī Ždanoka – viena no šīs sapulces organizatoriem.

Par ko runāja Lindermans sapulcē

Vislatvijas vecāku sapulcē Vladimirs Lindermans paziņoja, ka patlaban, pēc būtības pasaulē valda aukstais karš starp Krieviju un Rietumiem un to "vēlas izmantot latviešu nacionālisti un šādā maigā variantā īstenot etniskās tīrīšanas, kas miera laikā nav iespējamas".

"Bet tagad to var prezentēt kā rūpes par valsts drošību," – uzsvēra Lindermans.

Pie tam sabiedriskais aktīvists uzsvēra, ka krievu izglītības jautājumā latviešu valoda piekrīt valdībai.

"Ir citi jautājumi, kuros latviešu tauta nebūt neatbalsta vienu vai otru valdošo partiju, kuros rit asas diskusijas utt. Taču skolu jautājumā pastāv vienprātība, patlaban tauta un partija ir vienotas. (..) Mēs esam nostādīti šī fakta priekšā, un visi tie mēģinājumi vērsties pie latviešu inteliģences, tā sakot, nabago labā, ir vienkārši smieklīgi," – teica Lindermans.

Šajā situācijā ir vajadzīgas jaunas metodes; parlamentārā ir "aizrijusies", tāpat kā mēģinājumi rast sabiedrotos latviešu vidē, viņš uzskata. Jautājuma risināšanai ar rietumu struktūru starpniecību tāpat nav perspektīvu. "Viņi nenostāsies mūsu pusē: ja tik ilgus gadus nav nostājušies, kāpēc lai nostātos tagad?" – vaicāja Lindermans.

"Tāpēc mums atliek tikai radīt valdībai un – nebaidos no šiem vārdiem – latviešu tautai (iztiksim bez visa tā politiskā korektuma) apstākļus, kuros viņi uzskatītu par bīstamu šīs reformas turpināšanu," – teica Lindermans sapulcē.

Viņaprāt, tādus draudus varētu radīt milzīga manifestācija.

"Absolūti miermīlīga, taču ļoti plaša. Latvijas mērogā, es vērtēju, ka vajag izvest 30, 40, 50 tūkstošus, lai valdība paskatītos un Rietumos mazliet novērtētu un teiktu: ko tie krievi tur dumpojas, tā nevar, ir jāizlīdzina negludumi. Ja būs mazāk, ignorēs tik un tā," – paskaidroja Lindermans.

Tāpat viņš aicināja pakāpeniski radikalizēt protestus – runa ir par mierīgām pilsoniskās nepakļaušanās akcijām.

No ārējiem faktoriem, kuri varētu ietekmēt krievu skolu situāciju Latvijā, Lindermans minēja iespējamu Krievijas lēmumu ieviest sankcijas pret tiem, kuri balsojuši par skolu likvidāciju.

"Daļai šo cilvēku ir intereses Krievijā, tostarp arī politiskas. Un jāpanāk sankcijas pret šo partiju sponsoriem," – ierosināja Lindermans.

Ziņu lente
0