Bekmans: "Ždanokas lielā" ir psiholoģiskas ņirgāšanās pazīmes

© Sputnik / Sergey MelkonovTatjana Ždanoka
Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Latvijā notiekošais ir vērtējams kā cīņa pret citādi domājošajiem, turklāt sabiedrībai zināms tikai par publisku figūru vajāšanu, taču Baltijā arestē un nopratina lielu skaitu cilvēku, taču viņi par to klusē, paziņoja Johans Bekmans.

RĪGA, 12. maijs - Sputnik. Latvijas valdība baidās no krievu noskaņojuma Uzvaras dienā. Šī iemesla dēļ sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans aizturēts svētku priekšvakarā, Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas nopratināšana tāpat sākotnēji bija ieplānota 8. vai 9. maijā — viņai ļoti svarīgā dienā. Tie ir mēģinājumi ņirgāties par cilvēkiem, somu tiesībsargs Johans Bekmans pastāstīja portālam Rubaltic.

Pēc viņa domām, sabiedrisko aktīvistu Vladimira Lindermana un Aleksandra Gapoņenko arests, kā arī krimināllieta pret Tatjanu Ždanoku ir vienas ķēdes posmi.

"Skaidrs, ka tiesībsargi nav aktivizējušies tāpat vien. Latvijas varasiestādes saņēmušas pavēli vai signālu. Un tādu pavēli vai signālu viņi varēja saņemt tikai no Vašingtonas. Tas viss ir saistīts ar ASV un NATO Krievijai naidīgo politiku. Man šķiet, viņu mērķis ir demonstratīvi procesi citu cilvēku iebiedēšanai," — uzskata Bekmans.

"Pašlaik Latvija attīsta savus politisko represiju instrumentus, izmanto nacistiskās Vācijas pieredzi, kura šajā jomā guva īpašus panākumus," — uzsvēra tiesībsargs.

Viņš pat pieļāva iespēju, ka "pēc amerikāņu domām, Latvijā patiešām pastāv kaut kāda sazvērestība pret viņiem".

Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Drošības policija divas stundas pratināja "Latvijas krievu savienības" līderi

"Un ar nopratināšanu palīdzību viņi vēlas noskaidrot šīs sazvērestības plānus, uzzināt citus aizdomās turamos. Jāsaprot, ka Valsts departamenta un amerikāņu specdienestu pārstāvju domāšana ir ļoti paranoidāla. "Krievu draudi" viņiem rēgojas visur," — uzsvēra Bekmans.

Pēc viņa domām, Latvijas varasiestādes pašas vēl nezina, ko cenšas panākt. Viņi seko situācijas virzībai, Krievijas reakcijai, preses reakcijai, tiesībsargu un pašu aizturēto reakcijai.

"Gapoņenko gadījumā es šaubos, vai cilvēki, kuri īsteno šo operāciju, kaluši tālejošus plānus. Pašlaik viņi spēj savaldīt sabiedrisko sašutumu: var izlaist brīvē Gapoņenko un Lindermanu, var vēl paturēt. Tie ir valstī valdošā noskaņojuma kontroles instrumenta meklējumi. Psiholoģiskā operācija un tās "smadzenes", neapšaubāmi atrodas ASV. Taču es pieļauju, ka tas varētu būt saistīts ar amerikāņu plāniem nākotnē sarīkot jebkādas provokācijas Baltijā, bet tagad viņi gatavo tām augsni," — norādīja Bekmans.

Kā rīkosies Krievija

Pašreizējos apstākļos Krievija rīkojas starptautisko konvenciju un starptautiskās diplomātijas ietvaros. "Tai, protams, ir tiesības reaģēt šajā situācijā. Esmu pārliecināts, — Krievijas diplomāti vērīgi seko notikumiem," — uzsvēra Bekmans.

Lindermana advokāte: aktīvists aicināja veikt tikai likumīgas darbības - Sputnik Latvija
Video
Lindermana advokāte: aktīvists aicināja veikt tikai likumīgas darbības

Tiesībsargs atgādināja, ka vajāšana Baltijā pastāv sen, simtiem tūkstošu cilvēku tur kļūst par politisko represiju upuriem. "Viņiem ir atņemta pilsonība un visas politiskās tiesības, tostarp arī balsstiesības. Tā ir īsta aparteīda sistēma," — uzsvēra Bekmans.

Pēc viņa domām, situāciju Latvijā varētu mainīt starptautiskais spiediens, — aparteīdu Dienvidāfrikā tas ietekmēja.

"Šīs problemātikas ietvaros jāpaplašina tāda propaganda kā brošūras, semināri, dokumentālās filmas. Liela nozīme ir arī mākslas filmām," — piebilda somu tiesībsargs.    

Ziņu lente
0