Ždanoka un Mitrofanovs gatavi galvot par Gapoņenko

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasAleksandrs Gapoņenko
Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsargu, "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāju un Krievu skolu aizsardzības štāba locekli Aleksandru Gapoņenko varētu atbrīvot no aresta pēc galvojuma

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Ja Drošības policija ņems vērā partijas "Latvijas krievu savienība" (LKS) Tatjanas Ždanokas un Eiropas Parlamenta deputāta Miroslava Mitrofanova lūgumu, tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko varētu tikt atbrīvots no aresta, vēsta Baltnews.lv.

Ždanoka un Mitrofanovs nosūtījuši Drošības policijai iesniegumu, kurā pauduši gatavību galvot par arestēto Gapoņenko. Viņu varētu atbrīvot no aresta pēc LKS vadītājas un EP deputāta galvojuma, ja Rīgas apgabaltiesa atcels pirmās instances tiesas lēmumu par arestu. Šodien notiks tiesas sēde šajā jautājumā.

Personīgais galvojums ir likumā paredzēts īpašs ar brīvības atņemšanu nesaistīts ierobežojuma līdzeklis. Galvotājs garantē, ka aizdomās turamais savlaicīgi ieradīsies pie izmeklētāja un tiesā, kā arī neliks šķēršļus izmeklēšanai.

Gapoņenko arests

Iepriekš vēstīts, ka Drošības policija 20. aprīlī aizturēja tiesībsargu Gapoņenko. Sestdien, 21. aprīlī aktīvists tika nogādāts tiesā, kura sankcionēja viņa arestu uz diviem mēnešiem. Pirms tiesas sēdes Gapoņenko pastāstīja žurnālistiem, ka viņš 11 stundas turēts rokudzelžos, sists, notriekts zemē, kā arī saskrāpēts un nosmērēts.

Taujāts, ko izmeklētāji gribējuši, Gapoņenko paziņoja, ka viņiem nav patikusi tiesībsarga publikāciju popularitāte Facebook. Savu aizturēšanu viņš nosauca par "mēģinājumu apturēt cīņu krievu bērnu un viņu izglītības tiesību aizstāvībai".

Akcija krievu skolu aizsardzībai - Sputnik Latvija
Rīgā notiks "Sadusmoto vecāku gājiens"

LKS saistīja tiesībsarga arestu ar konkrētu publikāciju Facebook, kurā Gapoņenko stāsta par savu sarunu ar kādu draugu no ASV, kurš pavēstījis: šī gada maija vidū Rīgā tiks organizēta provokācija pret Latvijas krievvalodīgakjiem iedzīvotājiem, kam sekos masveida aresti.

Piketā, ko 23. aprīlī pie DP ēkas organizēja vairāku tiesībsargājošo organizāciju pārstāvji, Tatjana Ždanoka informēja, ka Gapoņenko arests ir varasiestāžu patvaļa un noziegums. Viņa atzīmēja, ka Eiropas cilvēktiesību harta dāvā iespēju pilsoņiem un nepilsoņiem paust savu viedokli, un valsts struktūras nedrīkst šīs tiesības ierobežot.

Maskava nosodīja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāja arestu un aicināja EDSO reaģēt uz prettiesiskajām darbībām pret tiesībsargu.

Savukārt Latvijas prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka nesaskata nekādas problēmas krievu tiesībsarga lietā, un, domājams, specdienestu darbību pamatā ir kādi fakti, ko sabiedrība noteikti uzzināšot.    

Ziņu lente
0