Reāls drauds galvaspilsētas centrā: Rīgas dome atcerējusies par graustu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес
Заброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veco laiku piecu stāvu ēkas stāvoklis Marijas ielā 6, acīmredzami, ir kļuvis tik bīstams, ka Rīgas dome sākusi kustēties un nolēmusi sākt ēkas atsavināšanas procesu.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāves Baibas Gailītes sacītā, Degradējošo ēku komisija vērsusies Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) ar lūgumu pieprasīt Saeimas atļauju pamestā nama atsavināšanai Marijas ielā 6, vēsta Mixnews.lv.

Durvis. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima liek visiem īpašniekiem maksāt nodokli par graustiem

Iepriekš tika ziņots, ka vairāk nekā pirms 100 gadiem uzceltā piecu stāvu ēka Marijas ielā 6, ko rīdzinieki jau pieraduši dēvēt par graustu, varētu sabrukt un apglabāt zem saviem gruvešiem garāmgājējus un autobraucējus.

Grausta līdzīpašnieki vienādās daļās ir divi Latvijas un Igaunijas pilsoņi. Ēkas remontam viņi joprojām nav ķērušies klāt. Nav līdzējis pat paaugstinātais nekustamā īpašuma nodoklis, kuru saimnieki ir spiesti maksāt ēkas sliktā stāvokļa dēļ. Grausta sienas sāk izliekties uz āru, savukārt fasāde ir sašķobījusies. Pērnā gada oktobrī no ēkas jumta sāka krist fasādes fragmenti. Toreiz māju vienkārši nodrošināja ar celtniecības sastatnēm un uzstādīja apkārt gājēju tuneļus.

Pēc tam ēkas saimnieki iesniedza Rīgas pilsētas būvvaldei daļējas piecu stāvu ēkas renovācijas projektu ar kopējo vērtību pusmiljons eiro apmērā, taču, spriežot pēc visa, līdz remontam tā arī nav nonācis.

Tagad Rīgas varas iestādes cer, ka valsts atļaus mājas atsavināšanas procedūru un izdomās, ko ar to darīt tālāk, jo rūpes par māju-spoku pilnībā nonāks valsts iestāžu rokās.

VKPAI pārstāvis Jānis Asaris pastāstīja, ka iepriekšējo nama saimnieku rīcība neiedveš uzticību, jo desmitgažu laikā nekas netika darīts, lai ēka tiktu saglabāta, bet tagad viņi piedāvā to nojaukt. Asaris atzīmēja, ka ēku nojaukt neatļaus, jo tā ir kultūras piemineklis un atrodas ļoti vērtīgā vietā.

Graustam nepieciešams saimnieks

Вид на Памятник Свободы и улицу Бривибас - Sputnik Latvija
Vīķe-Freiberga un Ulmanis dzīvo graustos

Tāpat Asaris paziņoja, ka pirms dažiem gadiem VKPAI jau vērsusies Saeimā ar lūgumu izmainīt likumdošanu tā, lai ēkas ar kultūras un vēstures vērtību varētu atsavināt, taču, pēc viņa sacītā, toreiz nebija konkrētu argumentu un precedentu. Tagad, ja atsavināšana izdosies, iespējams, tiks veikta izsole ar nosacījumu, ka jaunais īpašnieks restaurēs ēku.

Rīgas domes Degradējošo ēku komisija savukārt grasās sagatavot lēmuma projektu par piespiedu simts gadus vecās piecu stāvu ēkas savešanu kārtībā, paredzot tajā pienākumus jaunajiem ēkas īpašniekiem vienu reizi divos mēnešos veikt ēkas ārējo sienu vertikāles monitoringu, divas reizes gadā izmeklēt fasādes un jumta tehnisko stāvokli, kā arī reizi gadā veikt ēkas tehnisko apskati.

Turklāt komisija vēlas likt ēkas īpašniekiem četru mēnešu laikā noslēgt līgumu par celtniecības projekta izstrādi, kurš viņiem būs jāsaskaņo pusgada laikā un pēc tam jāsaņem celtniecības atļauja ar termiņu līdz pusotram gadam.

Ģeodēzisti iepriekš ieteica nepietuvināties graustam Marijas ielā, jo, ja māja sabruks, tad upuru skaits varētu būt ļoti liels.

Ziņu lente
0