Danske Bank aiziet no Baltijas

© Foto : danskebankDanske Bank.
Danske Bank. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Danske Bank pārstās paplašināt sadarbību ar klientiem Baltijā, neizsniegs jaunus kredītus un nenoslēgs jaunus līgumus; pēc aktīvu apjoma Danske filiāle 2017. gadā bija devītā lielākā Latvijas banka.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Danske Bank slēgs klientu apkalpošanu Baltijas valstīs, paziņoja Danske Bank Latvijas filiāles komunikācijas nodaļas vadītāja v.i. Zane Strade, vēsta Dienas Bizness.

"Iziešana no vietējo uzņēmumu, kā arī privātpersonu apkalpošanas tiks īstenota pakāpeniska apmēru samazināšanas ceļā. Tas nozīmē, ka banka pārtrauks kontu atvēršanu jauniem vietējiem klientiem," teica Strade, piebilstot, ka steidzamu izmaiņu esošajiem klientu nebūs.

Visi noslēgtie kredītu, depozītu un citu pakalpojumu līgumi paliks spēkā, ikdienas pakalpojumi arī tiks nodrošināti līdz sekojošiem paziņojumiem. Taču banka pārstās paplašināt sadarbību ar klientiem, neizsniegs jaunus kredītus un neslēgs jaunus līgumus.

ECB - Sputnik Latvija
Bloomberg: vai eirozonas valstis ir gatavas kopā cīnīties ar naudas atmazgāšanu

"Vietējiem klientiem šobrīd nekas nav jādara, jo mēs turpināsim viņus apkalpot kā ierasts. Par jebkādām izmaiņām "Danske Bank" informēs vietējos klientus ļoti laicīgi," pateica Strade.

Pēc bankas pārstāvju sacītā, Danske Bank Baltijā turpmāk koncentrēsies tikai uz Skandināvu klientu meitas uzņēmumu atbalsta, kā arī uz globālām kompānijām ar biznesa daļu Skandināvijā.

Pēc vecākā vadošā grupas viceprezidenta, starptautisko klientu apkalpošanas vadītāja Frederika Bjorna sacītā, banka harmonizē savu modeli, lai Baltijas valstīs tas būtu tāds pats kā Vācijā un Polijā.

2016. gadā Danske Bank jau atteicās no mazumtirdzniecības banku biznesa Baltijas valstīs, kurš Lietuvā un Latvijā pārgāja pie Swedbank grupas. Lietuvā un Latvijā Danske šobrīd sniedz tikai korporatīvos un privātos bankas pakalpojumus.

Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Par Latvijas banku problēmām amerikāņu politoloģe vaino PSRS

Tāpat tika ziņots, ka Igaunijas un Dānijas regulatori izmeklē ziņas par naudas atmazgāšanu Igaunijas Danske Bank filiālē. Saskaņā ar Berlingske un The Guardian izdevumu datiem, Danske Bank darbinieki jau 2013. gada vasarā atklāja, ka britu kompānija Lantana Trade LLP sniegusi nepatiesus datus un apgalvojusi, ka tai neesot būtiska finanšu apgrozījuma. Tika noskaidrots, ka kompānijai ir milzīgi depozīti, un katru dienu tā veica miljoniem eiro operācijas. Lantana konts Danske Bank tika atvērts 2012. gada beigās un nostrādāja 11 mēnešus. Lantana gala beneficiāru identiskums tika paslēpts aiz ofšoru firmām Māršala un Seišeļu salās.

Kaut gan banka jau 2013. gadā bija potenciālā noteikumu pārkāpumu un naudas atmazgāšanas lietas kursā, pamatīgu izmeklēšanu sakarā ar Igaunijas filiāles darbību uzsāka tikai 2017. gadā. Bankas bezdarbība attiecībā uz kompāniju ir finanšu inspekcijas pretenziju priekšmets pret banku.

Aprīļa sākumā Danske Bank valdes loceklis Lars Mirks, kurš kopš 2012. gada atbildēja par bankas biznesa darbību Baltijas valstīs, atkāpās no amata sakarā ar īstenoto izmeklēšanu pret bankas Igaunijas filiāli.    

Ziņu lente
0