Par Latvijas banku problēmām amerikāņu politoloģe vaino PSRS

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasВантовый мост через реку Даугаву в Риге
Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar naudas atmazgāšanu Latvijā nodarbojas bijušie noziedznieki no Krievijas, kam PSRS laikos dāvāta iespēja ierasties Rīgā, pastāstīja amerikāņu politoloģe.

RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik. Par to, ka Latvijas bankas iejauktas naudas atmazgāšanā, vainojama PSRS valsts politika, pastāstīja Džordža Meisona universitātes politoloģe Luīza Šellija amerikāņu telekanālam CNBC.

"Padomju laikā cilvēkiem pēc iznākšanas no cietuma bija aizliegts apmesties tur, kur viņi vēlējās. Vienlaikus PSRS centās rusificēt Baltiju, tāpēc bijušajiem noziedzniekiem ļāva apmesties Rīgā. Ar laiku Rīgā parādījās liels skaits krievu, kuru vidū dažiem bija krimināla pagātne," – paskaidroja Šellija.

"Kad PSRS sabruka, Rīgā jau bija kriminalizēti iedzīvotāji, kuru vidū pārsvarā bija krievi, un tas deva iespēju pārvērst Rīgu par krimināla tīkla centru, kas nodarbojās ar naudas atmazgāšanu un cilvēku tirdzniecību," – klāstīja Šellija.

Viņasprāt, pēc PSRS sabrukuma bijušo valsts uzņēmumu privatizācija Latvijā noritēja pavirši, tāpēc valstī parādījās jauna oligarhu klase, kuru vidū daži strādāja likuma "pelēkajā zonā". 

"Igaunija bija ļoti piesardzīga privatizācijas procesā, un viņi no paša sākuma izvairījās no tādām problēmām, — apgalvoja Šellija. – Taču Latvija tik piesardzīga nebija. Tāpēc gandrīz katrs ar Krieviju saistītais finanšu noziegums tika pastrādāts caur Latviju vai Moldovu."

ABLV - Sputnik Latvija
Bloomberg: banku krīze Latvijā jautājumos un atbildēs

Pēc Sputnik Latvija lūguma šos izteikumus komentēja organizācijas SBS Society for Baltic security vadītājs Mihails Černousovs. Padomju laikā viņš strādāja LPRS Kriminālizmeklēšanas Aģentūras nodaļā, lasīja lekcijas IeM augstskolā, kopš 90. gadu sākuma vada Latvijas Detektīvu federāciju.

"Profesores teiktais ir absolūti murgi, to saka cilvēks, kurš vispār neko nesaprot. Baltijas republikās – pierobežā – viss bija īpaši stingri salīdzinājumā ar citām Savienības republikām. Uz to pašu Rīgu ne tikai nevarēja vienkārši atbraukt – oficiāli pierakstīties un iekārtoties darbā – cilvēki, kuri agrāk sēdējuši "par nopietniem pantiem", bet arī "pašmāju" bijušie noziedznieki pēc soda izciešanas "par nopietniem pantiem" – viņiem nekavējoties bija jāpamet Latvijas galvaspilsēta. 101. kilometrs, protams, bija nosacīts jēdziens, taču Rīga, tāpat kā citas Baltijas republiku galvaspilsētas, bija slēgta "aizdomīgiem personāžiem", tur viss tika kontrolēts ārkārtīgi precīzi," – viņš paskaidroja.

Ziņu lente
0