Rietumu bloķējusi kontu un norakstījusi 1000 eiro: nerezidentu stāsti

CC BY 2.0 / Vitalii Demchuk / Здание банка Rietumu
Здание банка Rietumu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bankas klients, kurš nevar strādāt ar savu kontu un izņemt naudu jauno prasību dēļ, aicina citus nerezidentus kopīgi cīnīties par savām tiesībām.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Latvijas bankas Rietumu klients, kam bloķēts konts un mēnesī tiek atrēķināti 1000 eiro par "apkalpošanu", aicina citus nerezidentus, kuri kļuvuši par Latvijas banku jomā veidojušās situācijas ķīlniekiem, apvienoties un aizstāvēt savas tiesības kopīgiem spēkiem. Šim nolūkam viņš publicējis interneta vietni We Are Not Shell, kurā cietušie var pastāstīt par savām grūtībām.

Vietne pieejama krievu un angļu valodās.

Portālā sniegta informācija, ka martā Latvijas un Igaunijas bankas vienpusējā kārtībā sāka grozīt likumus un bloķēt NVS valstu pilsoņu kontus, apsūdzot viņus par naudas atmazgāšanu.

"Vai tad tā nav diskriminācija pēc nacionālās piederības? Tūkstošiem uzņēmēju tas pielicis punktu biznesam un ticībai "eiropeiskām vērtībām". Taču cerība ir, un kopā mēs esam stiprāki, šī projekta mērķis ir apvienot cietušos un līdzjutējus, izstrādāt stratēģiju un kopīgi aizstāvēt savas tiesības," – pauž vietnes autors.

Turpat publicēta informācija par portāla dibinātāju – ukraiņu uzņēmēju Dmitriju Meņšikovu, Honkongā reģistrētas kompānijas Ginophy Limited īpašnieku. Uzņēmums sniedz pakalpojumus informācijas tehnoloģiju jomā. Kopš 2015. gada, kad uzņēmums nodibināts, tās kontu apkalpoja Latvijas "Rietumu banka". Meņšikovs pastāstīja, ka nekādas īpašas pretenzijas banka nav izvirzījusi līdz šī gada martam. Taču martā Rietumu banka vispirms piespiedu kārtā apmainīja dolārus pret eiro un vēlāk pat bloķēja kontu, sūdzējās uzņēmējs.

Meņšikovs paskaidroja, ka Rietumu banka iekļāvusi kompāniju tā saucamo "čaulas" uzņēmumu kategorijā un apsūdzēja par noteikumu pārkāpšanu, nesniedzot konkrētu informāciju par pārkāpumu būtību.

"Patlaban banka sākusi norakstīt pa 1000 eiro no bloķētā konta, it kā tāpēc, ka es esmu klients, kurš pārkāpj viņu noteikumus, ko viņi paši grozīja pirms bloķēšanas. Kā to lai sauc, ja ne par klienta bloķēšanas mēģinājumu, lai novērstu līdzekļu izvešanu, līdz ar konta izlaupīšanu?" – raksta uzņēmējs.

Евро - Sputnik Latvija
Čaulas uzņēmumi Latvijas bankās pārsvarā reģistrēti Lielbritānijā

Tagad Meņšikova kompānijai līdz 21. maijam jāiziet padziļināta pārbaude bankā un jāpierāda, ka Ginophy Limited nav teroristu sponsors un ar naudas atmazgāšanu nenodarbojas. Pie tam pārbaudes procedūra tagad ir maksas pakalpojums. Ja klients pārbaudi izturēs, tas nenozīmē, ka pušu sadarbība turpināsies. Ja klients līdz 21. maijam neiesniegs pilnu pārbaudei nepieciešamo dokumentu paketi, naudas līdzekļu izvešana no konta būs ierobežota atbilstoši Latvijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam, brīdināja bankā.

Meņšikovs ir apņēmies aizstāvēt savas tiesības un aicina citus līdzīgā situācijā nokļuvušus nerezidentus – Latvijas un Igaunijas banku klientus apvienoties un cīnīties kopā.

Iepriekš vēstīts, ka daudzi Rietumu bankas klienti saņēmuši ziņu par to, ka viņu konti tiks vienpusējā kārtībā slēgti tādēļ, ka viņi tiek uzskatīti par tā saucamajiem "čaulas" uzņēmumiem, un transakcijas kopš šī brīža tiks veiktas tikai pēc padziļinātas analīzes procedūras.

Izdevums The Bell ziņo: lai iesaldēto līdzekļu īpašnieki varētu turpināt operācijas, viņiem jāpastāsta par uzņēmumu: kur reģistrēts, ar ko nodarbojas, cik pelna, vai tajā ir darbinieki. Jāiesniedz arī informācija par beneficiāru: vai viņš ir politiski nozīmīga persona, no kurienes viņam nauda, vai viņam ir juridiskās personas. Klientam jāatskaitās arī par viņa biznesa partneriem un jāpastāsta, kādos apstākļos izveidojušies lietišķi sakari.

Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis par Rimšēviča lietu: taisnība ir mūsu pusē

Bankai jāiesniedz arī beneficiāra CV, publiski pazīstamu uzņēmumu rekomendācijas un parakstīts iesniegums par to, ka kompānijas īpašnieks nepārkāpj nacionālās un starptautiskās sankcijas.

Pēc skandāla ar ABLV Bank, ko ASV Finanšu ministrijas struktūra FinCEN apsūdzēja naudas atmazgāšanā un Latvijas ierēdņu kukuļošanā, valsts varasiestādes ierosināja steidzamus grozījumus banku sektora regulēšanas aktos. 21. martā Finanšu sektora attīstības sektora sēdē tika izstrādāts pasākumu plāns tirgus atveseļošanai, kas paredzēja liegumu čaulas uzņēmumu apkalpošanai Latvijas bankās no pavasara. Uzņēmumiem, kuri jau noslēguši līgumus ar banku, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kas apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz aptuveni 5%. Tiem, kuri nespēs īsā laikā mainīt biznesu, nāksies pamest tirgu.

Ziņu lente
0