Kučinskis par Rimšēviča lietu: taisnība ir mūsu pusē

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERKučinskis
Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Māris Kučinskis un ģenerālais prokurors Ēriks Kalnmeiers turpina uzskatīt par likumīgiem un nepieciešamiem ierobežojošos pasākumus, kuri tika piemēroti pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču piemērotie amata pienākumu ierobežojumi ir valsts iekšējā darīšana, un zināmā mērā par nacionālās drošības jautājums, pateica premjerministrs Māris Kučinskis Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma"

Eiropas Centrālā Banka (ECB) paziņoja pagājušajā piektdienā, ka vērsusies ES Tiesā ar lūgumu sniegt vērtējumu Latvijas varas iestāžu rīcībai, kuras aizliegušas Rimšēvičam ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amatu un pamest valsts robežas, tādējādi liedzot viņam iespēju apmeklēt ECB sanāksmes.

В хранилище банка - Sputnik Latvija
Pēc Rimšēviča aizturēšanas Guseļņikovs noalgojis apsardzi

Tāpat ES tiesā vērsušies arī Rimšēviča advokāti, un uz viņu prasības pamata pret Latvijas valsti uzsākta lieta. Sūdzību motivē ar ES līguma un Latvijas Bankas likuma pārkāpumiem.

Premjers paziņoja, ka no Latvijas pieprasījuši dokumentus, kuri pamato pret Rimšēviču piemērotos pasākumus, un tiesībsargājošās iestādes tos gatavo.

"Esmu pārliecināts, ka taisnība ir mūsu pusē," uzsvēra valdības vadītājs.

Kučinskis uzskata, ka Rimšēviča lieta neievilksies, jo "valsts nevar ilgstošā laika garumā pastāvēt bez Latvijas Bankas prezidenta".

"Nevar būt aizliegumu korupcijas apkarošanai"

Latvijas tiesībsargājošās iestādes nav pārkāpušas ES jurisdikciju, nosakot ierobežojošos pasākumus attiecībā pret Rimšēviču, paziņoja ģenerālais prokurors Ēriks Kalnmeiers LNT telekanāla raidījumā "900 sekundes".

Pabriks - Sputnik Latvija
Pabriks nosauca skandālu ar Rimšēviču par specdienestu darbu

Viņš atzīmēja, ka Latvijas jurisdikcija ir suverena un nevar būt nekādu aizliegumu korupcijas apkarošanai, tostarp, nevar būt aizliegumu veikt pasākumus attiecībā pret augsta līmeņa valsts personām, ja pastāv pamatotas aizdomas par viņu sakariem ar korupciju.

Ģenerālais prokurors pauda viedokli, ka, iespējams, tika nepareizi izskaidroti termini, tādēļ izskanēja informācija, ka Latvijas Bankas prezidents it kā atstādināts no amata. Kalnmeiers uzsvēra, ka pret Rimšēviču piemērots aizliegums pildīt dienesta pienākumu pirms tiesas izmeklēšanas laikā, taču no amata viņu neviens nav atstādinājis.

Kalnmeiers tāpat paziņojis, ka "Rimšēviča lietas" izmeklēšana norit pēc plāna, tiek veikti izmeklēšanas un procesuālās darbības, kā arī tiek gatavoti dokumenti ES Tiesai.    

Ziņu lente
0