"Jūs zaudēsiet valsti": krievu skolu audzēkņu vecākus neapmierina prezidenta atbilde

© Sputnik / Sergey Melkonov"Марш рассерженных родителей" в Риге в знак протеста против реформы в русских школах
Марш рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa kanceleja atsūtījusi formālu atbildi uz Vislatvijas vecāku sapulces vēstuli. Krievu skolu aizstāvības štābs gatavo jaunu protesta akciju Rīgā.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Prezidenta kanceleja atsūtījusi formālu atbildi uz Vislatvijas mazākumtautību skolu audzēkņu vecāku sapulces vēstuli. Dokumentu savā lapā Facebook publicēja Krievu skolu aizstāvības štābs.

Vecāki lūdza neizsludināt Izglītības likumu grozījumus, kuru rezultātā faktiski tiek likvidētas mācības mazākumtautu valodās Latvijas skolās. Taču Raimonds Vējonis parakstīja grozījumus 2. aprīlī, īsi pirms došanās vizītē uz ASV.

Vairāk nekā tūkstotis aktīvistu piedalījās "Sadusmoto vecāku gājienā" Rīgas centrā 4. aprīlī. Viņi atstāja simbolisko melno zīmi zem prezidenta kabineta logiem, — simbolu tam, ka viņa rīcība netiks ne aizmirsta, ne piedota.

Beidzot ir saņemta prezidenta Kancelejas atbilde. Tajā minēts nodeldētais arguments, sak, skolu reforma "veidos saliedētāku sabiedrību un stiprāku valsti", bērniem no mazākumtautību ģimenēm tikšot sniegtas "vienlīdzīgas iespējas", lai saņemtu kvalitatīvu izglītību un veidotu dzīvi Latvijā.

Krievu skolu audzēkņu vecāku komiteja vēstuli uztvēra kā formalitāti. Balstoties uz dzīves un izdzīvošanas pieredzi neatkarīgajā Latvijā, vecāki var droši apgalvot, ka izglītības reforma tikai pastiprinās šķelšanos sabiedrībā, kas jau tāpat ir sadalīta no visu parametru viedokļa".

"Un Jūs zaudēsiet valsti! Uz svešiem kauliem laime nav gaidāma! Jūs zināt, ka Latvija kļūst aizvien tukšāka darba vietu trūkuma un neizturamās dzīves dārdzības dēļ. Cilvēki bēg, kur acis rāda! Gan krievi, gan latvieši!" – raksta komitejas aktīviste Anna Vasiļjeva.

Viņa ir pārliecināta, ka pašreizējās tendences apstākļos drīz vien Latvijā vairs nebūs kam runāt latviski.

Sadusmoto vecāku gājiens Rīgā - Sputnik Latvija
Avotiņš par skolu reformu: bērni kļuvuši par preci politiskajā tirgū

"Jūs gribat aizbāzt to valodas "caurumu" ar krievu bērniem! Uz laiku! Taču pēc tam Jums nāksies "optimizēt" arī latviešu skolas, jo ar valdošo partiju ierēdņu bērniem nepietiks to aizpildīšanai," – uzsvēra Vasiļjeva.

Aktīviste ir pārliecināta, ka Saeimā bez dziļām konsultācijām un debatēm steigšus, pirms vēlēšanām pieņemtā izglītības reforma sabruks.

Vasiļjevu, tāpat kā citus vecākus neapmierina arguments par "vienlīdzīgām iespējām".

"Vardarbīga asimilācija vairo nepilnīgus cilvēkus. Un nekādas "vienlīdzīgas iespējas" nav iespējamas nepilnīgiem cilvēkiem ar nocirstām saknēm," – ir pārliecināta aktīviste.

Krievu skolu audzēkņu vecāki turpinās cīņu par savām tiesībām. Viņi tic, ka pasaule viņus sadzirdēs.

Visi – uz 1. maija gājienu!

Krievu skolu aizsardzības štābs un Latvijas Krievu savienība organizē jaunu masveida akciju mazākumtautību skolu aizsardzībai 1. maijā.

"Aizstāvēsim mūsu tiesības uz izglītību dzimtajā valodā un tiesības uz cienīgu dzīvi mūsu valstī!" – aicina organizatori.

Viņi ir pārliecināti, ka nedrīkst sēdēt, rokas klēpī salikušiem, un pasīvi gaidīt tiesas lēmumu.

"Pēdējā gadu desmita pasivitāte un piekrišanas politika tagad nāk par ļaunu. Nacionālisti ir noticējuši, ka visi krievi visam piekrīt, tāpēc var nesodīti atņemt tiesības un pazemot cieņu," – uzsver krievu skolu aizstāvji.

Izglītības likuma grozījumi, ko ierosinājis izglītības ministrs Kārlis Šadurskis – bēdīgi slavenais Melnais Kārlis – paredz pāreju uz vispārējās izglītības ieguvi latviešu valodā līdz 2021. gada 1. septembrim.

Ziņu lente
0