Viedoklis

ASV uzbrukums Sīrijai: priekškars ir pacelts, Tramps diriģē

© Sputnik / Denis Petrov / Pāriet pie mediju bankasASV eksadras kuģis Donald Cook
ASV eksadras kuģis Donald Cook - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu koalīcijas masveida uzbrukums Sīrijas valdības bruņoto spēku pozīcijām un objektiem ir ļoti iespējams. Daudzām valstīm Vidusjūras reģionā un pasaulē pienācis pārbaudījumu laiks.

10. aprīlī ANO Drošības padome noraidīja kompromisa rezolūcijas projektu jautājumā par ķīmiskā uzbrukuma izmeklēšanu Dumas pilsētā Sīrijā. Rezolūcijas projektu kopīgi sagatavoja Krievija un Zviedrija. Pret to iebilda četras valstis, tostarp arī ASV un Lielbritānija.

Iepriekš Drošības Padomes sēdes gaitā Krievija bloķēja amerikāņu rezolūcias projektu par ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu (kurā vaina a priori tika uzvelta Damaskai), bet apsvērtais Krievijas dokuments neguva pietiekamu sēdes dalībnieku atbalstu.

Alepo - Sputnik Latvija
Tramps aicinājis Krieviju gatavoties ASV triecienam Sīrijā
Neskatoties uz pierādījumu trūkumu ķīmisko ieroču pielietošanai Sīrijā, ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka viņa valstij ir liels skaits militāras atbildes variantu Amerikāņi cenšas izveidot starptautisku koalīciju uzbrukumam un organizējuši atbilstošas pārrunas. Šķiet, ASV vēlas sakurt lielu karu.

ASV prezidents apsolīja, ka Krievija un Irāna, kuras atbalsta Sīrijas līderi, samaksāšot par to "augstu cenu". Un tūlīt pēc Trampa izteikumiem, 8. aprīļa naktī divas Izraēlas GKS lidmašīnas F-15 palaida astoņas vadāmās raķetes pret Sīrijas aerodromu Homsas provincē (no Libānas gaisa telpas). Sīrijas PGA iznīcināja piecas raķetes, un līdz aerodromam aizlidoja tikai trīs. Tomēr bojā gājuši un ievainojumus guvuši 14 cilvēki, tostarp arī Irānas karavīri.

Tātad Izraēla, Vašingtonas sabiedrotais šajā reģionā, palīdz pastiprināt Sīrijas konflikta spriedzi, neskatoties uz 2015. gadā panākto Krievijas un Izraēlas vienošanos par darbību koordinēšanu Sīrijā, lai novērstu uguns atklāšanu vienam pret otru.

Amerikāņu traģēdija

9. aprīlī organizētā raķešu apšaude ir vērā ņemama tāpēc, ka Sīrijas aviobāze Tifora — tie ir desmitiem nostiprinātu objektu vairāk nekā 12 kvadrātkilometru platībā. Ar astoņām raķetēm nopietnam kaitējumam noteikti nepietiktu. Salīdzinājumam: gadu iepriekš Šairatas aviobāzi (šajā pašā provincē) amerikāņi apšaudīja ar 59 spārnotajām raķetēm Tomahawk un nekādu īpašu kaitējumu nenodarīja. Domājams, Izraēlas ierobežotais uzbrukums ir PGA sistēmas pārbaude pirms amerikāņu koalīcijas raķešu uzbrukuma SAR valdības armijas objektiem un, iespējams, arī Damaskas sabiedroto pozīcijām.

Su-34 sacensībās Aviodarts 2018 - Sputnik Latvija
Krievijas iznīcinātāju uzbrukums ASV eskadras kuģim: feļetons no kuģa klāja
10. aprīlī no pastāvīgās dislokācijas vietas Virdžīnijas štatā uz Vidusjūru devās ASV JKS uzbrukuma grupa ar aviācijas bāzes kuģi Harry Truman priekšgalā (5,6 tūkstošus jūdžu kuģi pārvarēs aptuveni septiņu dienu laikā). Aviācijas bāzes grupu veido raķešu kreiseris un trīs raķešu eskadras kuģi, kam vēlāk pievienosies vēl divi eskadras kuģi.

Iepriekš pie Sīrijas krastiem ieradās raķešu eskadras kuģi Donald Cook un Porter. Visu minēto kuģu rīcībā ir vairāk nekā 500 spārnotās raķetes Tomahawk un līdz 7 tūkstoši karavīru.

Eiropas kontroles (EASA) interneta vietne 11. aprīlī informēja par iespējamo raķešu apšaudi Sīrijā tuvāko 72 stundu laikā. Savukārt izdevums The Wall Street Journal, atsaucoties uz informācijas avotiem Pentagonā, informēja, ka amerikāņu eskadras kuģis Donald Cook Vidusjūras akvatorijā  var sākt raķešu apšaudi jebkurā brīdī. Tāpat iespējams prognozēt situācijas saasināšanos Sīrijā tuvāko septiņu dienu laikā.

ASV nepatīkamu notikumu attīstību Sīrijas kampaņā prognozē Foreign Policy, The New York Times, The Guardian, NBC News, The National Interest un citi autoritatīvi rietumu izdevumi.

Velti. Šķiet, Sīrijas karadarbības zonā amerikāņu traģēdija ir neizbēgama. Priekškars jau pacelts, Tramps savicinājis diriģenta zizli un aicinājis Krieviju gatavoties ASV raķešu uzbrukumam Sīrijā. Pagaidām runa ir tikai par Sīriju, taču militāro konfliktu attīstībai ir savi likumi.

Krievijas viedoklis

Maskava vairākkārt brīdinājusi Vašingtonu un ieteikusi nesākt karadarbību ar izdomātiem ieganstiem. Krievijas Samierināšanas centrs Sīrijā noliedz informāciju par ķīmisko uzbrukumu Dumas pilsētā. ANO Drošības Padomē 10. aprīlī Krievija konstatēja, ka aviācijas uzlidojumus Sīrijai uzskatīs par kara noziegumu.

ASV JKS Donald Cook - Sputnik Latvija
Atpeldējuši. Ko divi ASV eskadras kuģi var izdarīt ar Sīrijas armiju
Iepriekš KF Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs brīdināja kolēģus ASV, ka Krievijas PGA sistēmas notrieks amerikāņu raķetes un to nesējus, ja domātā trieciena zonā Sīrijā būs Krievijas karavīri. Spēles noteikumi ir skaidri. Krievijas iznīcinātāji jau brīdinājumam aplidoja amerikāņu eskadras kuģi Donald Cook Sīrijas teritoriālo ūdeņu tuvumā.

Krievijai ir pietiekami plašs bruņojums Sīrijā. Tartusā un Hmeimimā Krievijas militārā grupējuma rīcībā ir efektīvie ZRK S-300 un ZRS S-400, kā arī iznīcinātāji Su-30SM. Sīrijas PGA sistēmas raksturs neļauj aizsargāt visu valsts teritoriju, taču Krievijas orbitālie pavadoņi un radiolokācijas izlūkošanaslidmašīna līdz ar Sīrijas armijas PGA kompleksiem ļauj izveidot pietiekami efektīvu tīklu pret Tomahawk. Tāpat jāņem vērā arī krasta raķešu kompleksu "Bastion" un Vidusjūrā dislocēto Krievijas zemūdeņu iespējas.

Amerikāņu koalīcijas masveida uzbrukums Sīrijas valdības bruņoto spēku pozīcijām un objektiem ir ļoti iespējams. Turklāt ASV prezidentam ieteikto scenāriju pamatā ir plaša un ilgstoša operācija. Daudzām valstīm Vidusjūras reģionā un pasaulē pienācis pārbaudījumu laiks.    

Ziņu lente
0