Mamikins prāto, kā sodīt Šadurski par "pārlieku toleranci"

© Sputnik / Sergey MelkonovМамыкин во время голосования в Европарламенте
Мамыкин во время голосования в Европарламенте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins prāto par to, kā likt Latvijas izglītības ministram Kārlim Šadurskim atbildēt par ar "nacionālistisko histēriju" piesātinātajiem izteicieniem par skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Pēc Eiroparlamenta deputāta no Latvijas Andreja Mamikina domām, Izglītības ministrijas vadītāja Kārļa Šadurska izteicieni Saeimā sakarā ar skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā atgādina noskaņas, kuras 30. gados valdījušas Vācijā, vēsta Grani.lv.

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā - Sputnik Latvija
Mamikins: krievu skolu slēgšanu pieprasa SS veterāni un "meža brāļi"

Mamikins īpaši atzīmēja Šadurska izteicienu par to, ka "pārlieki liela tolerance un empātija bija latviešu valsts risks".

Eirodeputāts paziņoja, ka, veicot izglītības reformu, Šadurskis domājis vien par to, kā paaugstināt savas partijas "Vienotība" reitingus, veicot likmi uz šobrīd valdošo nacionālistisko histēriju. Mamikins, savukārt, solījās padomāt, kā sodīt Šadurski par viņa pretlikumīgajām rīcībām un vārdiem.

"Domāšu, kā sodīt Šadurski par viņa pēdējo paziņojumu Saeimā. Pacelšu skandālu EP un visur citur, kur varēšu, lai šo reformu apstrīdētu," — pateica eirodeputāts.

Viņš atzīmēja, ka diskusiju vietā sakarā ar Izglītības likuma grozījumiem Saeimā bija tikai spekulācijas par to, ka tie, kuri neatbalsta reformu, ir valsts ienaidnieki un "krievu aģenti", kas norāda uz totalitāru vadības stilu.

"Tas, ka katru reizi tika piesaukti krievu aģenti, ir zem jebkuras kritikas. Nebija saklausīts neviens arguments no vecāku puses un neviens no labējā spārna politiķiem pat nemēģināja ieklausīties pretējā viedoklī," — pateica Mamikins.

Viņš solījies panākt, lai jautājums par izglītības reformu Latvijā tiktu izskatīts Eiroparlamenta Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā (LIBE).

Turklāt eirodeputāts nostādījis sev mērķi aiziet līdz Venēcijas komisijai (Eiropas Padomes konstitucionālā likuma konsultatīvā iestāde) vai līdz Eiropas Padomes konsultatīvajai ekspertu grupai konstitūciju jautājumos, lai tur Latvijas krievu problēma tiktu izskatīta pat izņēmuma kārtā.

Aizskarošs solis

Latvijas Saeima galīgajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus likumos "Par izglītību" un "Par vispārējo izglītību". Partija "Latvijas Krievu savienība" paziņoja, ka šie grozījumi nozīmē skolu izglītības likvidāciju krievu valodā un Latvijas krievu skolu pārvēršanu par latviešu skolām krievu bērniem".

Kalkulators - Sputnik Latvija
Veselāki nekļūšot: Eirokomisija nav apmierināta ar nodokļu reformu Latvijā

Partija pavēstīja, ka nu jau bijušajās krievu vidusskolās skolēniem būs iespēja krievu valodā apgūt tikai divus priekšmetus — pašu krievu valodu (dzimto) un krievu literatūru. Par grozījumiem nobalsoja 57 Saeimas deputāti, pret — 16 politiķi. Grozījumi stāsies spēkā, kad tos izsludinās valsts vadītājs Raimonds Vējonis. Prezidents jau paziņojis, ka apstiprinās grozījumus.

Krievijas Ārlietu ministrija reaģējusi uz Latvijas Saeimas likuma "Par izglītību" grozījumu pieņemšanu, kuri paredz krievu skolu likvidāciju. Krievijas ĀM mājas lapā publicētajā paziņojumā, izglītības reforma Latvijā tiek raksturota kā "aizskarošs solis", kurš tika sperts par spīti masveida protestiem un pat krievu sabiedrības vēršanās pie Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa, kā arī pie dažādām vadošajām pasaules tiesībsargājošajām iestādēm.

Ziņu lente
0