Veselāki nekļūšot: Eirokomisija nav apmierināta ar nodokļu reformu Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena no galvenajām Eirokomisijas piezīmēm Latvijas nodokļu reformai saistīta ar valsts finansēto medicīnisko pakalpojumu saistīšanu ar sociālajām iemaksām.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Eirokomisija izteica kritiskas piezīmes sakarā ar Latvijā īstenoto nodokļu reformu, atskaitē teikts, ka nolūki saglabāt trīs gadu laikā spēkā esošo nodokļu politiku ierobežos veselības aprūpei un sociālajai palīdzībai pieejamos resursus, vēsta rus.lsm.lv.

Eirokomisija atzīst, ka Latvija paveikusi visaptverošu nodokļu reformu un veic reformas citās nozarēs, piemēram, izglītībā, veselības aprūpē un valsts pārvaldē. Reformu mērķis ir viens — atrisināt galvenās problēmas, taču to efektivitāti atšķiras.

Мужчина застегивает портфель - Sputnik Latvija
Biznesa slēgšana Latvijā: 2018. gadā iespējams rekords

Eirokomisija norādījusi, ka veselības aprūpes finansējuma palielināšana apmierinās daļu vajadzību, taču nesen pieņemtie pakalpojumu pieejamības ierobežojumi draud ar iedzīvotāju veselības pasliktināšanos. Valsts finansēto medicīnas pakalpojumu sasaistes rezultātā ar sociālajām iemaksām daļa iedzīvotāju pazaudēs piekļuvi pilnam veselības aprūpes pakalpojumu grozam, teikts atskaitē.

Eirokomisija atzīmē, ka valsts izdevumu plāns 2020. gadam joprojām stipri atpaliek no ES vidējā rādītāja. Par spīti nesenajiem uzlabojumiem, nevienlīdzības un nabadzības līmenis paliek augsts un liecina par vāju sociālās drošības un pabalstu modeli, atzīmēts dokumentā.

Tāpat Eirokomisija vērš uzmanību uz to, ka nodokļu reforma nav atstājusi iespējas izdevumu palielināšanai citās nozarēs.

Nodokļu reforma Latvijā paredz liela mēroga izmaiņas Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likumā, Solidaritātes nodokļa likumā, Uzņēmumu ienākumu nodokļu likumā, Valsts sociālās apdrošināšanas likumā un Akcīzes nodokļa likumā.

"Vienotība" pieprasa novērst trūkumus

Nodokļu reforma Latvijā ir veikta neapmierinoši, un finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) jānovērš tās trūkumi, uzskata "Vienotības" partija.

Latgales karogs - Sputnik Latvija
Latgale vilina Krievijas biznesu ar nodokļu atlaidēm

"Vienotības" partijas deputāti 7. martā tikšanās laikā ar finanšu ministri konstatēja, ka jaunajā kārtībā ir vērā ņemami trūkumi, tā nav uzņēmējiem un iedzīvotājiem saprotama.

"Labi iecerētā nodokļu reforma ir radījusi lielas neskaidrības un pārpratumus par to, kā dzīvē īstenot jaunās nodokļu normas," pateica "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri.

Deputāti uzskata, ka kvalitatīva nodokļu reforma ir tieša finanšu ministra atbildība, un partija sagaida, ka tuvākajā laikā visi reformas trūkumi tiks apkopoti, un tiks piedāvāts to novēršanas un sabiedrības informēšanas plāns.

Ziņu lente
0