Starptautiskie eksperti atzīmējuši BelAES būvdarbu pārskatāmību

© Sputnik / Василий СемашкоБелАЭС
БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija sagatavojusi atbildes uz visiem starptautisko ekspertu jautājumiem par Baltkrievijā pirmās atomelektrostacijas būvdarbiem.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Baltkrieviju apmeklējuši 17 eksperti no 15 valstīm un apsprieda ar Baltkrievijas un Krievijas speciālistiem Nacionālajā ziņojumā sniegto informāciju par BelAES, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz Ārkārtas situāciju ministrijas preses dienestu.

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs aicināja Lietuvas varas iestādes neizplatīt baumas par BelAES

Valsts kodolenerģētikas uzraudzības iestādes vadītāja Olga Lugovska pastāstīja, ka pagaidām valsts kodolenerģētikas nozarē ir iesācēja, tāpēc stresa testu veikšana ne tikai apstiprina BelAES drošību, bet arī uzlabo vietējo speciālistu tehniskās zināšanas. Lugovska uzskata, ka partneru pārbaudes rezultātu tālāka analīze ļaus pilnveidot Baltkrievijas AES drošību.

Ekspertu vadītājs Marks Fojs pavēstīja, ka Baltkrievijas speciālisti detalizēti atbildējuši uz visiem jautājumiem. Britu eksperts pievērsa uzmanību arī teicami pārskatāmajam darbam ar Baltkrievijas kolēģiem starptautiskās delegācijas vizītes laikā.

Iepriekš starptautisko ekspertu delegācijas vizīte tika anonsēta arī Enerģētikas ministrijas kolēģijā Astravjecā.

Tolaik Baltkrievija paziņoja, ka nosūtījusi partneriem Eiropā BelAES stresa testu rezultātus un sagatavojusi detalizētas atbildes uz visiem jautājumiem par atomelektrostacijas celtniecību un ekspluatāciju Baltkrievijā.

Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Varšava atteikusies pirkt Baltkrievijas AES enerģiju

Starptautisko ekspertu delegācijas vizīte iekļauta Baltkrievijas saistību sarakstā saskaņā ar BelAES projekta pārbaudes algoritmu, kas saskaņots ar Eiropas Komisiju.

Pēc visu nepieciešamo procedūru ievērošanas starptautiskie eksperti iesniegs savu atskaiti par Baltkrievijas pārbaudi un publiskos to 2018. gada jūlijā.

Baltkrievijas AES tiek celta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabala ziemeļu daļā. Lielā enerģētikas objekta būvdarbi notiek pēc Krievijas projekta, ar kaimiņvalsts speciālistu atbalstu. Ieplānota divu energobloku celtniecība, kuru kopējā jauda sasniegs aptuveni 2400 megavatus. Pirmā energobloka ekspluatācija tiks uzsākta 2019. gada nogalē, otrais bloks tiks pabeigts gadu vēlāk.

Ziņu lente
0