Varšava atteikusies pirkt Baltkrievijas AES enerģiju

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā
Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija iestājas pret Baltkrievijas AES un nesadarbosies ar to, teica Polijas ĀM vadītājs.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Baltkrievijas AES būvniecību Varšava uzskata par nedrošu un negrasās pirkt tās enerģiju, paziņojis intervijā RIA Novosti Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Baltkrievijas AES tiek būvēta Astravjecas pilsētas apkaimē Grodņas rajonā, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki. Pirmo BelAES energobloku plānots nodot ekspluatācijā 2019. gadā, otru — 2020.

BelAES - Sputnik Latvija
Lukašenko ieteicis Baltijas valstīm kopīgi izmantot BelAES

"Mēs nemainīsim mūsu viedokli par enerģijas pirkšanu no atomstacijas. Es domāju, ka tās pamatā ir nedrošas tehnoloģijas, bet drošības trūkums novedis pie Černobiļas. Tāpēc mēs iestājamies pret šo AES, mēs negrasāmies ar to sadarboties un pirkt tās enerģiju," — teica Vaščikovskis.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, jūlijā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko EDSO Parlamentārās Asamblejas ikgadējās sesijas atklāšanā solīja nodrošināt ar BelAES elektroenerģiju ne tikai Baltijas reģiona valstis, bet arī Poliju.

"…Nesen biju piedāvājis lietuviešiem: cik ilgi mēs vēl strīdēsimies šīs stacijas dēļ; labāk uzcelsim to kopā un ekspluatēsim kā Baltkrievijas un Lietuvas staciju, lai tā nodrošinātu ar elektroenerģiju gan Baltkrieviju, gan Lietuvu un, ja vajadzīgs, arī Latviju, Igauniju, Poliju un citas valstis," — teica Lukašenko.

Lietuva sāka izvirzīt pretenzijas projektam gandrīz kopš Minskas lēmuma pieņemšanas par BelAES būvēšanu. Kaimiņi regulāri pauž bažas par stacijas drošību. Baltkrievija savukārt uzstāj, ka AES atbildīs augstākiem standartiem.

Latvija atbalstīja Lietuvu sakarā ar ekoloģisko standartu ievērošanu prasībām, tomēr negrasās atteikties no jaunās AES elektrības iepirkšanas. Tad Viļņa apsūdzējusi Latvijas pusi savtīgā pieejā ar mērķi iegūt daļu Baltkrievijas tranzīta.

Sākot ar 2025. gadu, Baltijas valstis vēlas atslēgties no BKILL enerģētiska gredzena (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva), lai panāktu energoneatkarību    

Ziņu lente
0