Eirokomisārs aicināja Lietuvas varas iestādes neizplatīt baumas par BelAES

© AP Photo / Virginia MayoВитянис Андрюкайтис
Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vītenis Andrukaitis paziņoja, ka Lietuvas varas iestādēm nav nekāda pamata paziņot par būvējamās BelAES bīstamību.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Eirokomisārs Vītenis Andrukaitis atbildēja uz "Tēvzemes Savienības – Lietuvas Kristīgo demokrātu" vadītāja Gabriela Landsberģa un premjerministra Sauļusa Skverneļa apvainojumiem sakarā ar viņa pozīciju attiecībā pret Baltkrievijas AES, vēsta Sputnik Lietuva.

Par konservatoru neapmierinātības iemeslu kļuva Vīteņa Andrukaita intervija iknedēļas izdevumam "Ekspress-Nedeļa", kurā viņš Lietuvas enerģētikas politiku nosauca par pilnīgu idiotismu. Eirokomisārs apgalvo, ka Lietuvas ārpolitika stimulē sabiedrības bailes, ka attiecībās ar Krieviju trūkst ekonomiskās loģikas, kā arī kopumā Lietuva savā pozīcijā attiecībā pret Krieviju jauc politiku ar ekonomiku.

Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?

Andrukaita kritikas dēļ attiecībā pret Lietuvas varas iestādēm sakarā ar to atteikšanos iegādāties elektroenerģiju no it kā bīstamās BelAES, "Tēvzemes Savienības – Lietuvas Kristīgo demokrātu" partijas priekšsēdētājs Gabriels Landsberģis vērsās pie valdības vadītāja ar prasību par politiķa atstādināšanu no Lietuvas pārstāvja amata EK.

"Kā Seims var apstiprināt ar likumu par to, ka Ostrovecas AES ir bīstama? Pirmkārt, Ostrovecas AES vēl pat nav sākuši pētīt no tās drošības viedokļa, jo stresa tests vēl tikai tiks veikts. Otrkārt, attiecībā uz Ostrovecas AES tiek izmantota visa starptautiskā kodolenerģētikas regulēšanas sistēma. Treškārt, ja Ostrovecas AES būs bīstama, tā nesaņems ekspluatācijas licenci. Vai nē?" — paziņoja eirokomisārs telekanāla Lietuvos rytas ēterā.

Saskaņā ar viņa teikto Eiropas Komisija ļoti rūpīgi izskata drošības jautājumus atomstacijās. Andrukaitis atzīmēja, ka attiecībā uz AES Ostrovecā tiek izvirzītas tādas pašas prasības, kā Somijā būvētajām stacijām, gan Ignalinas AES slēgšanai.

"Ja Lietuvai ir materiāli, kuri pierāda bīstamību, tad lai obligāti tos sniedz. Tikai vienosimies, ka nevajag izplatīt nepatiesu informāciju, izraisīt visādas baumas. Baumas – tas ir ļoti slikti."

Lietuvas pārstāvis EK atgādināja, ka republika nosūtīja atomenerģijas speciālistus sekot līdzi objekta celtniecībai. "Sanāk, ka Lietuva tajā darbā piedalās. Eiropas Savienība šo darbību finansē. Tad varbūt Lietuvai vajadzētu iestāties pret, nesūtīt speciālistus, nefinansēt šo darbību? Neredzu loģiku," — uzsvēra Andrukaitis. 

Lietuvas valdība bloķē BelAES elektroenerģijas importu

BelAES - Sputnik Latvija
Lukašenko ieteicis Baltijas valstīm kopīgi izmantot BelAES

Lietuvas valdība trešdien apstiprināja Baltkrievijas AES Ostrovecā (BelAES) elektroenerģijas importa bloķēšanas plānu, kas sarežģīs tās celtniecības projektu.

Lietuva grasās ierobežot elektroenerģijas padevi no Baltkrievijas, nosakot par to maksu. Tāpat piedāvāts aizliegt Kruoņas HAES sniegt pakalpojumus Baltkrievijai.

Pasākumu vidū ir piedāvājums līdz 2018. gada otrajam ceturksnim vienoties ar Latviju un Igauniju par maksas piemērošanu par elektroenerģijas padevi no trešajām valstīm, ja to atbalstīs Eiropas Komisija (EK). Turklāt līdz 2019. gada pirmajam ceturksnim tiek plānots vienoties ar kaimiņvalstīm par importa ierobežošanu no BelAES.

Ziņu lente
0