Politika

Cik Kremlis viņam samaksājis? Uzņēmēju Griķi kritizē par brīvdomību

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasKuranti Spasskas tornī
Kuranti Spasskas tornī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmējs, Latvijā plaši pazīstamā pasta servisa inbox.lv dibinātājs Andris Griķis atļāvies dažus drosmīgus izteikumus par Krievijas opozīciju, karu Ukrainā, ASV armiju un nekavējoties iekļauts propagandistu rindās.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Telekanāla "Rīga TV24" diskusiju preses klubā uzņēmējs Andris Griķis nolēma mazliet saasināt polemiku. Droši vien, tagad viņš jau paspējis nožēlot savu ieceri.

Patlaban televīzijas pārraides video ieraksts izplatās sociālajos tīklos, un latviešu inteliģences pārstāvji dāsni klāsta savu viedokli par brīvdomātāju.

Екаб Страуме - Sputnik Latvija
Pirms vēlēšanām Latvijā varētu bloķēt Facebook

Spriežot pēc rindiņas ekrāna apakšdaļā — "Krievijas ekspremjers: prezidenta vēlēšanas būs imitācija", pārraide bija veltīta gaidāmajām vēlēšanām Krievijā.

Vienā mirklī Griķis pārtrauca pārraides vadītāju un opozicionāru Navaļniju nosauca par kriminālu element, un pēc precizējoša jautājuma par tūkstošiem nogalināto Ukrainā, kur ritot karš, paziņoja, ka, no starptautiskās likumdošanas viedokļa, Krievijas armijas Ukrainā nav. Viņš uzsvēra, ka šo jautājumu viņam palīdzējusi noskaidrot meita, kura strādā Ženēvā ANO misijā.

Sakām — simpātija, dzirdam — aneksija

"Ukraina nav atsaukusi savu sūtni, Ukraina nav izsludinājusi karastāvokli, Krievija ar Ukrainu nav karastāvoklī. Sūtīt militārsu palīdzību kaut kādām… Kurdu ciltīm. Mēs nevaram teikt, ka amerikāņu armija karo par kurdiem. Sūtīt militārus konsultantus un ieročus, — tas atbilst starptautiskajai praksei. "Mums viņi simpatizē," — saka amerikāņi par kurdien un sūta viņiem ieročus un konsultantus. Putinam simpatizē donbasieši. De iure nav Krievijas armijas Donbasā. Privāta armija. Piedodiet, to izdomāja amerikāņi," — savu viedokli preses kluba vadītājam un kolēģiem pastāstīja Griķis.

Klātesošie, šķiet, bija tik pārsteigti par oratora viedokli, ka neviens pat necentās viņam iebilst.

"Es neaiztāvu Putinu. Krimu noanektēja, un tas tā! Tas ir skaidrs. Kam pieder Sevastopole, tam pieder Melnā jūra. Tās diskusijas ir bezgalīgas. (..) Iemācamies norīt nepatīkamo. (..) Nav Krievijas armijas, nav pierādījumu, neviena! Ukraiņi kaut kur ne tur iešāva "Buku" holandiešu lidmašīnai, baigā šmuce, skaidrs, bet tas nebija krievu oficieris, seržants Petrovs, Sidorovs, Ivanovs, ne-bi-ja," —  savu emocionālo runu noslēdza Griķis.

Absolūts "krievu pasaules" triumfs

Atšķirībā no preses kluba biedriem, sociālo tīklu lietotāji ātri atrada, ko pateikt brīvdomīgajam uzņēmējam.

"Absolūts "krievu pasaules" triumfs," — ironiski raksta Jānis Tereško savā lapā Twitter.

​​"Es ar skatījos un biju viegli pārsteigts par klusējošo vienprātību studijā! Man nav viegli pārsteigt! Vai tik viens tur nebija valdošās partijas augsta amatpersona?", — atzīmēja Ervīns Labanovskis.

​​"Cilvēki, kuriem ir naudiņa, rūpīgi virza sabiedrisko domu kādam vēlamā virzienā. Nevaru to 100% apgalvot, bet tāds iespaids rodas arī tad, ja pavērtē raidījumus plašākā kontekstā," — pārliecināts Jānis Tereško.

​"​ Balva "Gada labākais pakaļu bučotājs"," — savu "asprātīgo" domu pauda Andris.

​Tiesa, daži neuzskatīja, ka uzņēmēja viedoklis būtu nosodāms.

"Griķis tikai noraksturoja situāciju no sava skatu punkta. Nedomāju, ka viņš kādam grib bučot attiecīgo sēžamvietu," — norādīja Aivis Ceriņš.

​Citi komentētāji nolēma, ka iemesls ir pietiekams, lai atteiktos no resursa inbox.lv pakalpojumiem.

"Tagad gan uz redzēšanos, inbox.lv," — domā Gvido Timoško.

​​"Ļoti labi ka cilvēki parāda savu īsto seju. Jālikvidē palikušās spam kastītes," — atzīmēja vēl viena boikota piekritēja ar lietotājvārdu Bonasa Bonasia.

"Cik Kremlis maksā?"

Raidījumam uzmanību pievērsa arī pazīstamais latviešu publicists Oto Ozols, kurš veltīja tam veselas divas publikācijas savā lapā Facebook.

"Vai tiešām LV uzņēmējs — inbox.lv īpašnieks zina, ka Krievija nav vainīga pie lidmašīnas notriekšanas? Viņš saka, ka pie Malaysia Airlines lidmašīnas MH17 notriekšanās — "… Nebija krievu oficieris, seržants Sidorovs, Ivanovs. Ne-bi-ja!" Viņš saka, ka notrieca ukraiņi. Patiešām sagaidu plašāku skaidrojumu, kas viņam ļauj tik pārliecinoši apvainot ukraiņus. Vēl raidījumā viņš apgalvoja, ka Krievijas armija nav… Ukrainā," — neslēpa sašutumu Ozols.

Publicista abonenti pauda vēl drosmīgākas domas. Daži gan aicināja noskatīties visu pārraidi kopumā un neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus, taču lielākā tiesa apsūdzēja uzņēmēju par nodevību

Gina Viegliņa interesējās par summu, kādu Kremlis maksā par tādām runām, bet Uģis Jurševskis nolēma, ka mazākais, ko viņš var darīt, ka inbox.lv īpašniekam ir prokremlisks viedoklis, ir pamest portālu inbox.lv.

Taču pat tādā gludā komentāru rindā atradās daži, kas spēja pavērot situāciju kritisti un nesteigt ar Linča tiesu.

"Tur jau tā lieta, ka cilvēki ir iesprūduši mītiskās domāšanas līmenī, kur katrs mīts pieļauj tikai "melnos" un "baltos". Tad, ja cilvēks pasaka, ka kaut kas var būt arī sarkans vai zaļš. viņu momentā pieskaita pie "nepieskaitāmiem"," — filozofiski piezīmēja Haralds Deģis.

Ziņu lente
0