VVC nesodīs klīniku par ārstes atlaišanu, kura runājusi valsts valodā

© pixabayБольничная палата
Больничная палата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klīnikas vadība gribēja piedāvāt ārstam pakāpeniski pāriet uz sarunāšanos ar pacientiem latviešu valodā, brīdinot tos, ka viņiem labāk būtu nākt ar tulku vai vārdnīcu, taču ārste uzrakstīja atlūguma iesniegumu.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Valsts valodas centrs nesodīs medicīniskās iestādes MFD Veselības centrs Dziedniecība vadību, par ārstes-ortopēdes atlaišanu, kura vēlējusies sarunāties ar pacientiem tikai latviešu valodā, kaut arī prot runāt krieviski, raksta Latvijas Avīze.

Ārsts darbā - Sputnik Latvija
Ārsts norāj bērnu invalīdu par nepietiekamām latviešu valodas zināšanām

MFD Veselības centra Dziedniecība ārste Dita Danosa iepriekš pastāstīja, ka saņēmusi aizrādījumu no klīnikas vadības par to, ka runājusi ar pacientiem latviešu valodā krievu valodas vietā, un nesen bijusi spiesta uzrakstīt atlūgumu. Klīnika atrodas Ķengaragā, lielākoties krievvalodīgā Rīgas rajonā.

"Būtībā Ķengaragā ir izveidojusies diezgan baisa situācija – pēc cilvēku uzvedības var nojaust, ka daudzi cer uz krievu valodu kā otru valsts valodu," — paziņoja Danosa, kura iesniedza sūdzību VVC. 5. martā VVC uzaicināja klīnikas vadību uz tikšanos, pēc kuras Valsts valodas centra pārstāvis Viesturs Razumovskis paziņoja, ka medicīniskās iestādes administrācijas rīcībā netiek saskatīti pārkāpumi.

Danosa strādājusi šajā iestādē gandrīz desmit gadus un iepriekš nekad nav atteikusies runāt ar pacientiem krieviski.

Problēmas sākušās pirms pusgada. Pacienti bija šokēti, kad daktere, ar kuru viņi pieraduši sarunāties savā dzimtajā valodā, pēkšņi ietiepīgi atsakās pāriet uz krievu valodu. Medicīnas centra administrācija paskaidroja VVC darbiniekiem, ka grasījās piedāvāt dakterei Danosai "mīkstu" pārejas variantu uz latviešu sarunvalodu ar pacientiem. Pieņemšanas laikā ārstei bija krieviski jābrīdina pacients, ka, sākot ar nākošo vizīti, sarunāšanās notiks tikai latviešu valodā. Un piedāvāt pacientam ierasties uz pieņemšanu ar tulku vai vārdnīcu. Taču Danosa pēkšņi aizgājusi no darba.

Kafijas tase un kases čeki - Sputnik Latvija
Kafejnīcas īpašnieks spiests atlaist sevi no darba pēc VVC inspekcijas

"Ārstniecības iestādes vadības rīcību nevarot uzskatīt par pārkāpumu un vadība netikšot sodīta," — noslēgumā pateica Viesturs Razumovskis.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu valoda. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valsts valodas centrs veic Valodas likuma ievērošanas uzraudzību. VVC uzraudzībā atrodas politiķi, kuri pārāk daudz lieto krievu valodu un slikti pārzina latviešu valodu, biznesmeņi, kuri izkar ne latviešu izkārtnes, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un darbinieki, kuri sarunājas ar klientiem ne latviešu valodā, viesizrādes koncerti un pat skolu izlaidumi.

Ziņu lente
0