Latvijas Avīze: ārstu piespieda iesniegt atlūgumu sarunāšanās valsts valodā dēļ

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВо время медицинского обследования
Во время медицинского обследования - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārste-ortopēde iesniedza sūdzību Valsts valodas centrā pret Ķengaraga klīnikas vadību – viņai lika runāt ar pacientiem krieviski, savukārt pēc atteikšanās piespieda iesniegt atlūgumu.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Rīgā ārstei nācies iesniegt atlūgumu sarunāšanās dēļ ar pacientiem latviešu valodā, raksta Latvijas Avīze.

Tālrunis - Sputnik Latvija
Latvijā rasts negaidīts pielietojums lietotnei "Valodas draugs"

"Ja jūs, dakter, nerunāsiet ar pacientiem viņiem saprotamā valodā, mēs būsim spiesti no jums šķirties," — šādu aizrādījumu traumotoloģe-ortopēde Dita Danosa saņēma pirms astoņiem mēnešiem no Ķengaraga MFD Veselības centra "Dziedniecība" vadības.

Danosa, kura nostrādāja klīnikā desmit gadus, vairākas reizes saņēmusi aizrādījumus sakarā ar sarunāšanos ar pacientiem valsts valodā un mutiskus pacientu draudus par to, ka nerunā krieviski. Nesen viņa bija spiesta uzrakstīt iesniegumu par atlūgumu.

"Arī savstarpējā saziņā šajā iestādē man un citiem kolēģiem tiek uzspiesta ne valsts valoda, jo ir darbinieki, kuri nesaprot manis latviski teikto. Pēc tautības esmu latviete, pārvaldu trīs valodas, taču nekaunos no tā, ka, strādājot Latvijā, varu runāt valsts valodā," — pastāstīja Danosa.

"Ir, protams, izņēmumi, kad cilvēks patiešām nesaprot latviešu valodu, bet liela daļa ir tādu pacientu, kuri spēj runāt un saprast latviski, tomēr spiež mani sazināties krieviski. Jāteic, ka tieši vecākā gadagājuma pacienti cenšas komunicēt valsts valodā pretstatā pusmūža cilvēkiem, kuri, kaut pārvalda valsts valodu, tomēr uzstāj ārstam sazināties ar viņiem krievu valodā. Piemēram, pirms divām nedēļām galvenā ārste man aizrādīja, ka neesmu runājusi krieviski ar kādu ierēdni, kura strādā valsts pārvaldē, tātad prot valsts valodu," — pastāstīja viņa.

Medicīniskā izmeklēšana - Sputnik Latvija
Latvijas ārstiem Igaunijā noderēs krievu valoda

"Būtībā Ķengaragā ir izveidojusies diezgan baisa situācija – pēc cilvēku uzvedības var nojaust, ka daudzi cer uz krievu valodu kā otru valsts valodu," — uzskata Danosa, piebilstot, ka viņa nebūt neatbalsta ultraradikālus uzskatus un ļoti labi zina, ko nozīmē integrēties sabiedrībā, kurā valsts valoda nav tava dzimtā, jo daudzus gadus nodzīvojusi Anglijā.

MFD Veselības grupa valdes priekšsēdētāja un direktore Natālija Točiļenko pastāstīja, ka pēdējā mēneša laikā esot saņēmusi vairākas pacientu sūdzības, "kuri nesaprot valsts valodu pietiekami labi". Piemēram, pie viņas vērsusies kāda ierēdne, kura palūdza paskaidrot viņai krievu valodā rentgenogrammas slēdzienu, ko daktere Danosa neizdarīja, jo, pēc viņas domām, ierēdnei ir jāprot valsts valoda.

"Nedrīkst būt tā, ka cilvēkam, kurš nerunā latviski, atsaka ar viņu runāt krievu valodā," — norādīja direktore.

Pagājušajā nedēļā Danosa informēja Valsts valodas centru (VVC) par Valsts valodas likuma pārkāpumu un lūdza izvērtēt situāciju medicīnas iestādē.

Viesturs Razumovskis, VVC pārstāvis, paziņoja, ka medicīnas centra vadība uzaicināta uz tikšanos 5. martā. VVC direktors Māris Baltiņš paziņojis, ka izvērtēs to, vai šajā ārstniecības iestādē pastāv darbinieku diskriminācija un, nepieciešamības gadījumā, informēs par to ombudsmeni un Valsts darba inspekciju.

Ziņu lente
0