Ārsts norāj bērnu invalīdu par nepietiekamām latviešu valodas zināšanām

© Kenny HolstonĀrsts darbā
Ārsts darbā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnu klīniskās slimnīcas speciālists ieteicis meitenei noskaidrot viņas veselības stāvokļa nianses ar Google tulkotāja palīdzību vai – vēl labāk – braukt "uz savu Krieviju".

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Latvijas bērnu slimnīcas ārsts nosaucis par nesekmīgu krievu meiteni ar ierobežotām iespējām. Bērns ieradies pie viņa uz pieņemšanu un nav zinājis latviešu valodu; ārsts teicis meitenei, lai viņa "braucot uz savu Krieviju", tīklā Facebook pastāstīja  meitenes māte Diāna Skaburska-Zakroja.

Latvijā dzīvo divi miljoni cilvēki. 40% valsts iedzīvotāju ir krievvalodīgie. Valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai, savukārt krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu.

Депутат Иван Баранов - Sputnik Latvija
Kāpēc deputātam vajadzīga latviešu valoda

Skaburska-Zakroja pastāstīja, ka viņas meitu izmeklējis Bērnu klīniskās slimnīcas neirologs Guntis Rozentāls, kurš atteicies sarunāties ar bērnu krievu valodā un nosaucis par divnieku karalieni, kas neprotot latviešu valodu. Ārsts piedraudējis meitenei, ka piezvanīs skolas direktoram un pasūdzēsies par viņu.

"Pastāstīšu savas meitas vārdiem: izmeklēšanas sākumā viņa paskaidroja ārstam, ka viņai būtu ērtāk sarunāties krievu valodā. Pēc tam pār viņu bira bērnu ārsta necienīgi izteikumi par valsts valodas zināšanām, apvainojumi par atzīmēm skolā (viņš nosauca meitu par divnieku karalieni), iebiedēja ar zvanu skolas direktoram. Kārtējo ārsta jautājumu par veselības stāvokli meita nesaprata, un ārsts pajautāja, vai viņa protot lietot Google tulkotāju. Meitene atbildējusi, ka protot. Tur tad viņa arī atradīšot atbildi, teicis ārsts," – rakstīja meitenes māte.

Viņa piebilda, ka ārsts "atgādinājis bērnam, kur viņa dzīvo un kādā valodā runā valstī, kā arī teicis, lai viņa braucot uz savu Krieviju."

Ārsts netiks sodīts

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Preisa apstiprināja, ka tāda situācija patiešām ir bijusi.

"Jā, tāds gadījums patiešām bija. Slimnīcas vadība uzaicināja šo ārstu uz sarunu, lai noskaidrotu visus apstākļus. Viņš atzina, ka tāda situācija ir bijusi un viņš ar pacientu sarunājies latviski. Secinājums ir viens: ārstam ir jābūt spējīgam sniegt pacientam visu nepieciešamo informāciju. Ja ārsts saprot, ka valodas barjeras dēļ saziņa nav iespējama, viņa pienākums ir paziņot informāciju vecākiem. Ar šo ārstu vienojāmies, ka viņš lielāku uzmanību pievērsīs savu pienākumu pildīšanai nevis audzināšanas procesam," – pavēstīja Preisa.
Viņa piebilda, ka slimnīcā tiek ārstēti visi bērni neatkarīgi no viņu tautības.

"Mēs apkalpojam pat patvēruma meklētājus, kuri nerunā ne krievu, ne angļu valodā. Tādā gadījumā mēs pat meklējam tulku, kurš varēs paziņot pacientam visu nepieciešamo informāciju. Mūsu slimnīcas galvenais ārsts jau ir atvainojies meitenes māmiņai par notikušo," – paskaidroja Preisa.

Viņa pastāstīja, ka slimnīcas vadība neplāno izmantot sankcijas attiecībā pret ārstu, taču sekos tam, lai tamlīdzīgi gadījumi nākotnē neatkārtotos.

Ziņu lente
0