Lietuvas bijušais ekonomikas ministrs prognozē valsts pārvēršanos tuksnesī

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Netālā nākotnē Lietuvas province ir lemta izmiršanai, vienīgais attīstības centrs būs Viļņā, uzskata bijušais ekonomikas ministrs Dainis Kreivis.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Lietuva var kļūt par tuksnesi līdz 2025. gadam, uzskata Lietuvas bijušais ekonomikas ministrs Seima deputāts no konservatīvās partijas "Tēvijas savienība — Lietuvas Kristīgie demokrāti" Dainis Kreivis, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz partijas preses dienestu.

Bijušais ministrs norādīja, ka tuvākajā nākotnē Lietuvas province ir lemta izmiršanai un vienīgais attīstības centrs būs Viļņā.

Bijušais ES vēstnieks Krievijā, bijušais Lietuvas ārlietu ministrs Vigauds Ušackis - Sputnik Latvija
Lietuvas bijušais ārlietu ministrs: valsts "norakstījusi" aizbraukušos līdzpilsoņus

"Valsts dienvidaustrumos ir viena liela, plaukstoša, spēcīga galvaspilsēta, kas izsūkusi gandrīz visu sulu, kas Lietuvā palikusi pēc emigrācijas, bet apkārt pamestība bez cerībām un nākotnes. <…> Cilvēkus zaudējošo provinciālo pilsētu iedzīvotāji nebūs nevienam vajadzīgi pat izremontētās mājās. Tāpēc būs muļķīgi arī turpmāk asfaltēt ielas izzūdošās pilsētās, atjaunot infrastruktūru. Vienīgie saprātīgie ieguldījumi šajā tuksnesī būs investīcijas lauksaimniecībā un mežsaimniecībai paredzētās zemēs," — raksta deputāts.

Kreivis iepazīstināja ar Lietuvas attīstību tuvākajos gados kā apokaliptisku scenāriju, kas atgādina filmu "Bada spēles".

"Domāju, ka šos apokaliptiskos tēlus jūs jau esat kaut kur redzējuši, jo pavisam nesen tie bija redzami kino. Viena pilsēta, kas uztur dzīvību uz mirstošās provinces rēķina un norēķinās par to ar cietsirdīgām spēlēm uz dzīvību un nāvi," — viņš atzīmēja.

Savu viedokli Kreivis pamatoja, atgādinot, ka nesen Lietuvas valdība, bažīdamās zaudēt ES atbalstu, sadalīja republiku divos reģionos. Deputāts apgalvo, ka rajonu relatīvās robežas noteicis ekonomiskās attīstības līmeni.

Покупательница в магазине - Sputnik Latvija
Mājāsbraucēji Latvijā: algas ir niecīgas, bet cenas – kā Lielbritānijā

Valsts sadalīta galvaspilsētas reģionā, kura IKP sastāda 109% no vidējā ES, un Centrālajā un Rietumu Lietuvā, kuras ienākumi sastāda tikai 62%.

Pie tam, Kreivis uzsvēra, ja netiks ņemtas vērā lielās pilsētas, rādītāji būs daudz sliktāki, taču šo statistiku "rūpīgi slēpj".

Iepriekš vēstīts, ka republika saskārusies ar asu demogrāfisko problēmu. Pēdējos gados lietuvieši masveidīgi pamet valsti, galvenokārt — ekonomisku iemeslu dēļ.

Lielākais iedzīvotāju skaits pametis valsti laikā no 2008. līdz 2012. gadam finanšu krīzes laikā, kas jūtami skāra Lietuvas ekonomiku. Emigrācijas viļņa augstākais punkts bija vērojams 2010. gadā, kad valsti pameta vairāk nekā 81 tūkstotis cilvēku.

2017. gadā Lietuvas iedzīvotāju skaits sarucis gandrīz par 40 tūkstošiem cilvēku. Tas noticis emigrācijas rezultātā, turklāt mirstības līmenis valstī pārsniedz dzimstību.

Ziņu lente
0