Rūpnīcai, kas piegādā šprotes Krievijā, trūkst darbinieku

© Sputnik / Алексей ТихомировŠprotes KAIJA
Šprotes KAIJA - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumā Kaija, kas saņēmis atļauju piegādāt produkciju Krievijā, trūkst darbinieku – cilvēki negrib strādāt par algu 930 eiro apmērā.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Latvijas bezdarbniekiem nav ne mazākās vēlēšanās nodarboties ar fizisku darbu pat par samērā lielu atalgojumu. Ar kadru nepietiekamību saskaras ar fabrika Kaija (SIA Karavela), kas nodarbojas ar zivju produkcijas ražošanu, ziņo vesti.lv.

"Runājot par vienkāršāku ražošanas daļu, kur nepieciešamas rokas, ceha darbinieku vidējā alga bruto pērn sastādīja 930 eiro. Pie mums neviens nesaņem minimālo algu," — pastāstīja uzņēmuma vadītājs Andris Bite.

Рыбоконсервный завод Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Latvijas pārtikas ražošana gaida viesstrādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas

Pēc viņa teiktā, var teikt, ka runa ir par nekvalificētu darbaspēku, kura atalgojums pilnīgi atbilst mūsdienu dzīvei.

Teorētiski šādu darbu var darīt jebkurš bezdarbnieks, kuru skaits Latvijā saskaņā ar statistiku šobrīd ir 60 tūkstoši cilvēku, tomēr uzņēmuma pieredze rāda, ka vietējie iedzīvotāji nelabprāt piekrīt strādāt fabrikā, bet darbaspēka trūkuma problēma ir jau kādu laiku aktuāla uzņēmumā.

"Šobrīd mums apmēram ir 240 darbinieku. Aptuveni 30-40% tie ir darbinieki, kuri nepārtraukti mainās. Pārējie cilvēki strādā pie mums gadiem ilgi," — sacīja Bite.

Iepriekš Latvijas Darba devēju konfederācijas Sociālo lietu un sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns, komentējot bezdarbnieku uzvedību Latvijā, paziņojis, ka tie labāk vispār nestrādās, nekā strādās par nelielu algu.

Zivju konservu rūpnīca Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Iesalnieks: Latvijai vajadzīgi intelektuāļi, zivis bundžās varam sabāzt paši
"Ko dara mūsu Latvijas iedzīvotāji? Viņi atsakās strādāt par mazu algu, jo viņiem tā nauda nav vajadzīga. Viņš neatrod darbu. Kamēr bezdarbnieka pabalsts vai citi pabalsti, viņš uzskata, ka viņam tas nav vajadzīgs. Taču pastāv arī otra daļa cilvēku, kuri ietu strādāt par piedāvāto naudu, bet viņiem nav piemērotas kvalifikācijas. Bezdarbnieka princips atšķiras no darba tirgus vajadzībām," — teica Leiškalns.

Sputnik Latvija jau ziņoja, ka SIA Karavela ir vienīgais Latvijas uzņēmums, kam Rosseļhoznadzor atļāva atsākt šprotu piegādes. 2015. gada jūnija sākumā "Rosselhoznadzor" ieviesa aizliegumu zivju produkcijas piegādēm uz Krieviju no Latvijas un Igaunijas sistēmas pārkāpumu dēļ, kuri tika konstatēti inspekcijas laikā, kā arī sakarā ar sastāvā saturēto kancerogēno vielu benzopirēnu.

Ziņu lente
0