Latvijas pārtikas ražošana gaida viesstrādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas

© Foto : Karavela / KAIJAРыбоконсервный завод Kaija/Karavela
Рыбоконсервный завод Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija ar darbinieku trūkumu pārtikas ražošanas uzņēmumos Latvijā ir kritiska, jāmaina darbinieku ievešanas nosacījumi no ārzemēm, uzskata Ināra Šure.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Pārtikas ražošanas uzņēmumi jau šobrīd veseliem autobusiem ieved darbiniekus no provinces, taču cilvēku vienalga trūkst, valdībai ir jāatvieglo darbaspēka ievešanas nosacījumi no ārzemēm, paziņoja Latvijas Pārtikas ražošanas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure avīzes Dienas Bizness intervijā. 

Šure atzīmēja, ka Latvijai ir jāseko Igaunijas piemēram darbaspēka ievešanas jautājumā.

"Kā rīkojās igauņi? Viņi likumā iestrādāja normu, ka pārtikas nozarē var strādāt ar minimālo algu un ievest darbiniekus. Viņi saprot, ka pārtikas nozarē nevar būt tik augstas algas kā nozarēs ar pievienoto vērtību. Tas nozīmē, ka pārtikas nozarē var ievest ukraiņus, baltkrievus par minimālo algu, kas ir nedaudz augstāka nekā Latvijā. Jau pašlaik tur daudzos uzņēmumos strādā desmitiem, simtiem ievesto darbinieku," — uzsvēra Šure.

Latvijā, pēc viņas sacītā, ir tieši pretēja situācija.

"Ievedot viesstrādniekus, Latvijā jāņem vērā vidējā alga, ir jāpierāda daudz birokrātisku lēmumu, bet pārtikas nozare nav bagātākā, algas nav tik augstas kā IT nozarē un maksāt vidējo algu ar visiem nodokļiem ir dārgi," — atzīmēja Šure.

Pēc viņas domām, ja tuvākajā laikā situācija netiks mainīta, tad lielās kompānijas, kurām ir meitas uzņēmumi Baltijas valstīs, pārstās ieguldīt Latvijas ražošanā un pārvedīs investīcijas uz Igauniju vai Lietuvu.

Viesstrādnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ekonomikai vajadzīgi viesstrādnieki: apdraudēts valsts latviskums

"Lai nepazaudētu investīcijas un apjomus, lai varētu būvēt rūpnīcas Latvijā, steidzami jālemj par šo jautājumu. Jo investori izvērtē, vai ir vērts ieguldīt Latvijā, ja šeit nebūs normāla darbaspēka," — teica Šure.

Piedāvājumu par ārzemju strādnieku ievešanas atvieglošanu Latvijas Pārtikas ražošanas uzņēmumu federācija apsprieda ar Zemkopības un ekonomikas ministrijām.

"Tagad mēs gaidām reālu darbību. Situācija ir kritiska, un ir pēdējais laiks to risināt," — uzsvēra Šure.

Iepriekš pret mazāk apmaksātu profesiju pārstāvju piesaistīšanu darbam Latvijā iestājās Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks. Pēc viņa domām valstij ir jāpiesaista tikai tādu profesiju pārstāvji, kuras paredz ne mazāk kā bakalaura grāda esamību, savukārt darba algas apmērs ir augstāks par vidējo.

Ziņu lente
0