Mūrniece: Rimšēvičam ir jāatkāpjas no amata

© Sputnik / Sergey MelkonovСпикер Сейма Инара Мурниеце
Спикер Сейма Инара Мурниеце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien, 16. februārī, KNAB darbinieki veikuši kratīšanu Rimšēviča darba kabinetā un viņa mājās.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, kuru aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pašam jāatkāpjas no amata, paziņoja žurnālistiem svētdien Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Банк Латвии - Sputnik Latvija
Rimšēvičs ir oficiāli aizturēts, taču finanšu sistēmu tas neapdraud

"KNAB strādā, acīmredzami šādai rīcībai un mēriem ir pamats. Latvijas Bankas prezidentam pašam ir jāatkāpjas no amata," — citē viņas vārdus RIA Novosti.

Saskaņā ar Latvijas Bankas likumu Saeima drīkst atbrīvot no amata Latvijas Bankas prezidentu tikai gadījumā, ja saņemts viņa personīgais iesniegums. Tāpat Latvijas Bankas prezidents var tikt atlaists, ja viņš ir pastrādājis pārkāpumus, kuri tiek uzskatīti par nopietniem, pamatojoties uz Eiropas Centrālās bankas nolikumu, taču tikai pēc tam, kad spēkā stāsies apsūdzības spriedums.

Piektdien, 16. februārī, KNAB darbinieki veica kratīšanu Rimšēviča darba kabinetā un viņa mājās. Sestdien Latvijas Bankas vadītājs pavadīja ap astoņām stundām Biroja ofisā, pēc kā, pametot ēku, iekāpa iestādes mašīnā. Tāpat tiesībsargājošās iestādes aizturēja biznesmeni Māri Martinsonu, kurš vēlāk tika arestēts. Kā vēsta portāls Diena, izmeklēšana, kas saista Rimšēviča un Martinsona vārdus, izskata trīs pretlikumīgu darbību versijas: kukuļa izspiešana no amatpersonas, personu grupas izspiešana pēc iepriekšējas vienošanās un starpniecība kukuļdošanā.

Глава центрального банка Латвии Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Latvijas ekonomika neuzlabosies, ja sēdēsim rokas klēpī salikuši, uzskata Rimšēvičs

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka Latvijā darbojas organizēta noziedzīga grupa, kuras locekļi, izmantojot dienesta stāvokli un politisko ietekmi, iespējams, pieprasījuši kukuļus, tostarp, no kredītiestādēm.

Pagaidām Rimšēvičs atrodas Valsts policijas izolatorā, paziņoja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš. Šodien notiks ne vien Ministru Kabineta ārkārtas sēde, bet arī Latvijas Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēde.

Iepriekš tika ziņots, ka KNAB sācis pārbaudi sakarā ar medijos izskanējušo informāciju par kukuļa izspiešanu no lielākā Latvijas privātās bankas Norvik Banka akcionāra Grigorija Guseļņikova. Tāpat KNAB pārbauda Finanšu noziegumu apkarošanas tīklā (FinCEN, ietilpst ASV Finanšu ministrijā) esošo informāciju par Latvijas bankas ABLV nelikumīgajiem darījumiem.

Ziņu lente
0