Latvijas ekonomika neuzlabosies, ja sēdēsim rokas klēpī salikuši, uzskata Rimšēvičs

© Latvijas Banka / Latvijas eiro konferenceГлава центрального банка Латвии Илмар Римшевич
Глава центрального банка Латвии Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rimšēvičs norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes galvenā cerība ir Eiropas Savienības fondu ieplūšana. Pašlaik ES fondu nauda ir iestrēgusi Briseles kontos, un tur vainojama Latvijas lēnā noteikumu un projektu sagatavošana.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Latvijas ekonomikas izaugsme nākamgad var būt zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ja nerīkosimies enerģiski un sēdēsim rokas klēpī salikuši, šorīt intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, vēsta LETA.

Pašreizējā Latvijas Bankas prognoze paredz, ka nākamgad Latvijas IKP izaugsme būs 3%.

"Ja mēs sēžam rokas klēpī salikuši un noskatāmies, ka Latvijas ekonomika atdziest, un enerģiski nerīkojamies, nedarbinām tos instrumentus, kas ir mūsu rīcībā, – un pirmkārt tie ir struktūrfondi, – tad nav izslēgts, ka Latvijas tautsaimniecība attīstīsies vēl lēnāk," – sacīja Rimšēvičs.

Viņš gan norādīja, ka Latvijas Banka izaugsmes prognozes pārskatīs nākamā gada sākumā, kad būs zināmi šā gada pēdējā ceturkšņa rezultāti. Pagaidām celt trauksmi nav pamata, teica centrālās bankas prezidents.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Banku analītiķi nākamajā gadā sagaida Latvijas ekonomikas izaugsmi 2,6-3,5% apmērā

Rimšēvičs vairākkārt uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes galvenā cerība ir Eiropas Savienības (ES) fondu ieplūšana. Pašlaik ES fondu nauda ir iestrēgusi Briseles kontos un tur vainojama Latvijas lēnā noteikumu un projektu sagatavošana. Latvijas ekonomikas izaugsme nākamgad būs atkarīga no spējas šo ES naudu apgūt.

Viņš stāstīja, ka ekonomikas bremzēšanai ir vairāki iemesli – ārējā vide, jo arī tirdzniecības partneriem vairs neizdodas viegli pelnīt naudu, lēnais kreditēšanas temps, neskaidrā investīciju vide un pastāvīgās izmaiņas nodokļos, kā arī ES fondu lēnā apgūšana.

Rimšēvičs arī atzina, ka pašreizējā premjera Māra Kučinska (ZZS) valdības mērķis panākt 4-5% izaugsmi ir labs mērķis. "4-5% ir ļoti labs mērķis, taču nedrīkstam par to runāt runāšanas pēc un pilnīgi skaidri neiezīmēt līdzekļus, kā tas tiks sasniegts.

Lai to sasniegtu, ir jāiegulda milzīgs darbs, pretējā gadījumā tie ir tikai skaļi saukļi. (..) Manuprāt, tas ir labs mērķis, un ir laiks atrotīt piedurknes, lai šo mērķi sasniegtu," – sacīja centrālās bankas prezidents.

Jau vēstīts, ka Latvijas Banka prognozes paredz, ka nākamgad tautsaimniecība augs par aptuveni 3%, savukārt 2017. gada budžets ir balstīts uz prognozi, ka IKP pieaugs par 3,5%.

Ziņu lente
0