Rimšēvičs ir oficiāli aizturēts, taču finanšu sistēmu tas neapdraud

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Māra Kučinska sacītā, gan viņš, gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola seko līdzi tam, lai Latvijas Banka "pilnvērtīgi un kvalitatīvi pildītu visas šai iestādei uzticētos pienākumus".

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Aizturētā statusa piemērošana pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču, kuru sestdien aizturēja antikorupcijas birojs (KNAB), nav iedragājusi premjerministra Māra Kučinska (ZZS) un valdības uzticību pret antikorupcijas tiesu. Šobrīd nav nekādu pazīmju, kuri liecinātu par draudiem Latvijas finanšu sistēmai.

"Šobrīd ne man, ne kādai citai amatpersonai nav nekāda pamata iejaukties KNAB darbā. Iestāde strādā profesionāli un precīzi. Tiklīdz KNAB vadība uzskatīs par iespējamu sniegt informāciju sabiedrībai par izmeklēšanas gaitu, tā nekavēsies to darīt," — norādīja valdības vadītājs savā preses paziņojumā.

Viņš uzsvēra, ka Ministru Kabinets pilnībā uzticas birojam un ir gatavs sniegt tam daudzpusēju atbalstu, nepieļaujot mēģinājumus ietekmēt izmeklēšanas gaitu. Pēc Kučinska sacītā, gan viņš, gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola seko līdzi tam, lai Latvijas Banka "pilnvērtīgi un kvalitatīvi pildītu visas šai iestādei uzticētos pienākumus".

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītāja kabinetā un mājās veikta kratīšana

Šodien tiks sasaukta Latvijas valdības ārkārtas sēde. Pats Latvijas Bankas vadītājs ceturtdien un piektdien atradās ārvalstīs. Trešdien pirms ierašanās Latvijā viņš pa telefonu paziņoja Latvijas Televīzijai, ka viņam nav tiesību neko komentēt. Pēc atlidošanas uz Rīgas lidostu Latvijas Bankas prezidents iekāpa advokāta Saulveža Vārpiņa mašīnā un devās uz KNAB, kur arī pavadīja ilgu laiku līdz naktij, pēc kā tika aizvests kopā ar advokātu izmeklēšanas darbības turpināšanai.

Bezprecedenta Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča aizturēšana kaitē Latvijas reputācijai, tādēļ ārkārtīgi svarīgi ir ne vien ļaut tiesībsargājošajām iestādēm tikt galā ar situāciju, bet arī pirmajām valsts amatpersonām operatīvi jāuzstājas ar paskaidrojumiem, paziņoja Latvijas Radio politologs Ivars Ījabs. Kučinska paziņojums izskanēja gandrīz diennakti pēc ziņām par kratīšanu pie Ilmāra Rimšēviča.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un premjerministrs Māris Kučinskis (abi ir ZZS pārstāvji) iepriekš atturējās no komentāriem. Pēc Kučinska paziņojuma Reizniece-Ozola paziņoja par preses konferences sasaukšanu svētdien, plkst. 15:00.

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka tieši savlaicīga oficiālo amatpersonu uzstāšanās, ņemot vērā apstākļus, būtu ārkārtīgi vēlama. Jo runa ir par kratīšanu pie valsts centrālās bankas vadītāju un viņa aizturēšanu – tas bojā Latvijas imidžu ārvalstu acīs.

"Šī nav tā reize, kad tur varētu būt kaut kādi politiski vēstījumi vietā. Bet es gribētu domāt, ka gan finanšu ministre, gan premjers apzinās situācijas nopietnību, jo nacionālās bankas prezidents ir viena no atslēgas figūrām jebkuras valsts ekonomikā. Jaukšanās izmeklēšanā šajā gadījumā nebūtu vēlama, bet skaidrs, ka no premjera un no finanšu ministres būtu nepieciešams skaidrs signāls, ka viņi kontrolē situāciju, ka viņi zina, kas notiek, un ka mēs varam justies droši attiecībā gan pret monetāro politiku, gan pret Latvijas Bankas nākotni," — paziņoja Ījabs.

Antikorupcijas biroja pārstāve Laura Dūša paziņoja žurnālistiem, ka pagaidām birojs nekādus papildus komentārus nesniegs.

Ziņu lente
0