Latvijas baņķieris paziņojis, ka krievu valoda nav kultūras valoda

© Foto : grani.lv / daugavpilsLatvijas baņķieris Ģirts Rungainis
Latvijas baņķieris Ģirts Rungainis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas baņķieris Ģirts Rungainis konferencē "Latvijas attīstības ārējie faktori" teicis provokatīvus izteikumus: pēc viņa domām, krievu valoda neesot ne zinātnes, ne kultūras, ne mākslas valoda.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Latvijai ir jāpārtrauc turēties pie vecajām ekonomikas formām, it īpaši ja tās saistītas ar Krieviju, tostarp arī tranzītu. Jāpievēršas Rīgai — jāpadara tā par gardēžu, studentu un kultūras mīļotāju pilsētu. Jāuzņem nevis "mežoņi", bet gan cilvēki no Lietuvas, Igaunijas un Skandināvijas. Tādu panākumu recepti Latvijai piedāvājis investīciju baņķieris Girts Rungainis, vēsta avīze Dienas Bizness.

Atteikties no tranzīta un nemācīt krievu valodā

Latvijai esot jāpārtrauc šķiest naudu izglītībai krievu valodā, paziņoja Rungainis konferencē "Latvijas attīstības ārējie faktori", kurā apspriests jautājums, kā Latvija varētu kļūt par bagātu un plaukstošu valsti tuvāko 20-30 gadu laikā.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Aftenposten: Eiropas ekonomika attīstās teicami

Baņķieris apgalvoja, ka krievu valoda neesot ne zinātnes, ne kultūras, ne mākslas valoda. Vienīgais izņēmums, viņaprāt, ir balets.

Viņš skaidroja, ka XXI gadsimta ekonomika ir tehnoloģiju un radošu ideju ekonomika, tāpēc nevajagot turēties pie vecajām formām.

Rungainis skaidroja, ka tranzīts esot XX gadsimta ekonomika, tas vērsts uz zemu pievienoto vērtību. Baņķieris aicināja atteikties no vecajām ekonomikas formām, it īpaši, ja tās esot saistītas ar Krieviju.

Reāla nauda guļ līdzās

Pēc baņķiera domām, Latvijai jāpārtrauc sapņot par lielām investīcijām un jāpievēršas reāliem mērķiem. No viņa viedokļa, vienīgais biznesam pievilcīgais reģions Latvijā ir galvaspilsēta. Viņš norādīja, ka Rīgā iespējams piesaistīt naudu, varbūt ne lielu, toties ar labu atdevi.

"Lielākoties mums jārēķinās ar pašu uzkrājumiem un pašu naudu, vai naudu mums tuvākajā reģionā, nevis jārēķinās ar ASV naudu. Mums jābūt un jākļūst pievilcīgiem, drīzāk proaktīvi pievilcīgiem, proti, jāpadara šī vieta laba un interesanta, kurā arī pašiem gribas palikt," — teica Rungainis un piebilda, ka Latvijas uzkrājumi pašlaik sasnieguši apmēram 10 miljardus eiro, šie līdzekļi aug, jo sabiedrība noveco, tātad krāj, nevis tērē. Ekonomēt un krāt mudina arī Latvijas pensiju sistēma un nākamo pensiju apmērs. Šo naudu vajagot izmantot ekonomikas attīstībai.

Ko un kā pievilināt Rīgā

Rungainis minēja vairāku grupu ārzemniekus, ko varot piesaistīt Rīga.

Монеты евро - Sputnik Latvija
Eirokomisārs: eirozonas valstis pārvarējušas krīzi

Pirmkārt, tie esot cilvēki, kuri meklē labu dzīves līmeni, drošību un ekoloģiju. Baņķietis skaidroja, ka šiem nolūkiem vajadzīgas labas viesnīcas, kvalitatīvi mājokļi par pieņemamām cenām un labi restorāni, kur cilvēks nesaindēšoties.

Otrā grupa — gardu ēdienu cienītāji. Viņaprāt, Rīgai jāiekļūst gardēžu TOP 10, kā arī izglītības un kultūras topā.

Baņķieris piedāvā "sūknēt" cilvēkus no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Islandes. Šim nolūkam jārada apstākļi, lai viņiem Latvijā būtu labi dzīvot un strādāt. Pie tam viņš piebilda, ka valstij nav līdzekļu, lai uzturētu "mežoņus", kuri nevēlas mācīties un strādāt, bet gan sēdēt uz pabalstiem. Rungainis norādīja, ka viņi nepadarīs Latviju ne bagātāku, ne laimīgāku.

Ziņu lente
0