Polijas prezidents parakstījis likumu par "Banderas ideoloģiju"

© AP Photo / Liis TreimannPolijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Senāts janvāra beigās pieņēma likumu, kas paredz kriminālatbildību par Ukrainas nacionālistu ideoloģijas propagandu, Volīnijas slaktiņa noliegšanu un apgalvojumiem par poļu atbalstu nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Polijas prezidents Andžejs Duda parakstījis likumu, kas paredz kriminālatbildību par Banderas ideoloģijas propagandu un apsūdzībām pret poļu tautu par dalību Holokaustā un palīdzību fašistiem, paziņoja prezidenta preses sekretārs Kšištofs Lapinskis, vēsta RIA Novosti.

Dienu iepriekš valsts vadītājs pastāstīja, ka parakstīs dokumentu un iesniegs to izskatīšanai Polijas Konstitucionālajā tiesā.

Polijas un Ukrainas karogi Varšavā - Sputnik Latvija
"Ķersies pie mietiem": Ukrainas ģenerālis piedraudējis Polijai ar strādnieku sacelšanos

"Prezidents parakstījis likuma par Nacionālās atmiņas institūtu grozījumus," — Lapinski citēja aģentūra РАР.

Polijas Senāts janvāra beigās pieņēma likumu, kas paredz kriminālatbildību par Ukrainas nacionālistu ideoloģijas propagandu, Volīnijas slaktiņa noliegšanu un apgalvojumiem par poļu atbalstu nacistiem Otrā pasaules kara laikā. Jau laikā, kad pie tā strādāja parlaments, projekts radīja negatīvu reakciju vairākās valstīs, tostarp Ukrainā, Izraēlā un Savienotajās Valstīs. Piemēram, Telaviva pauda bažas par to, ka likums varētu skart ebrejus, kuri cietuši Polijas iedzīvotāju vainas dēļ un vēlēsies par to pastāstīt. ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons dienu iepriekš paziņoja, ka likums negatīvi ietekmēs vārda brīvību valstī.

Iepriekš Izraēlas valdība, tostarp, premjerministrs, prezidents un Ārlietu ministrija iebilda pret Polijas izstrādāto likumprojektu un pieprasīja tā izskatīšanu, — valsts pārmeta dokumenta autoriem vēsturiskās patiesības izkropļošanu. Izraēlas memoriālais komplekss "Jad va-Šem", lielākais Holokausta vēstures pētījumu centrs pasaulē, solīja arī turpmāk noskaidrot "smago patiesību" par poļu attieksmi pret ebrejiem Otrā pasaules kara gados, neskatoties uz Varšavas ieviestajiem ierobežojumiem.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Polijā pieņemts likums par "Banderas ideoloģijas" aizliegšanu

Savukārt ukraiņu radikāļi, tostarp arī kustības "Labējais sektors" (ekstrēmistisks grupējums, kas aizliegts Krievijā) pārstāvji piketēja pie Polijas diplomātiskajām pārstāvniecībām Ukrainā. Viņi pieprasīja, lai Polijas prezidents likumu neparakstītu. Atbildot uz Varšavas lēmumu, nacionālistiskās partijas "Brīvība" pārstāvji reģistrēja Kijevas padomē un citās varasiestādēs lēmumus par "Ukrainas nacionālistu organizācijas — Ukrainas sacelšanās armijas" (OUN-UPA) sarkanmelnā karoga izmantošanu līdztekus valsts karogam.

Ziņu lente
0