Polijā pieņemts likums par "Banderas ideoloģijas" aizliegšanu

© Sputnik / Philip Klimashevsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ukraiņu nacionālistu ideoloģijas propagandu, Volīnijas slaktiņa noliegšanu un "poļu nāves nometnes" izteicienu draud sods vai brīvības atņemšana līdz trīs gadiem.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Polijas senāts pieņēma grozījumus likumā par Nacionālās piemiņas institūtu, kurš ievieš kriminālo atbildību par ukraiņu nacionālistu ideoloģiju propagandu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz savu korespondentu. 

Tāpat par krimināli sodāmu atzina Volīnijas slaktiņa noliegšanu un apgalvojumus par poļu sadarbošanos ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā. Saskaņā ar jauno likumu par "poļu nāves nometnes" izteiciena izmantošanu un citiem līdzīgiem izteicieniem, kuri iztēlo poļus kā nacistu noziedznieku līdzdalībniekiem, draud sods vai brīvības atņemšana līdz trīs gadiem.

Пикет против показа польской военной драмы Волынь в Риге - Sputnik Latvija
Rīgā mēģināts likt šķēršļus filmas "Volīnija" demonstrēšanai

Saskaņā ar likumu sodītas tiks personas, kuras "publiski par spīti faktiem" noliedz tajā minētos noziegumus.

Iniciatīva izraisīja asu kritiku jau likumprojekta stadijā ne vien Ukrainā, bet arī Izraēlā. Telaviva jau izteica nepiekrišanu likumam un pieprasīja to pārskatīt, apsūdzot autorus vēsturiskās taisnības sagrozīšanā. Pasaulē lielākais Holokausta izpētes centrs Yad Vashem, kurš atrodas Izraēlā, atzīmēja, ka likums "paredz vēsturiskās patiesības slēpšanu par atbalstu, ko vācieši saņēma no poļu iedzīvotājiem Holokausta laikā". Valstī uztraucas, ka likums var ietekmēt tos ebrejus, kuri cieta poļu vainas dēļ un vēlas par to pastāstīt.

Atbildot uz Izraēlas paziņojumiem, poļu nacionālisti vēlējās sarīkot demonstrāciju pie šīs valsts diplomātiskās misijas Varšavā. Galvaspilsētas pilsētas padome atļāva šī pasākuma rīkošanu, taču Mazovijas vojevoda, kuram nav pilnvaru aizliegt manifestāciju, drošības apsvērumu dēļ ierobežoja cilvēku pārvietošanos pa ielām vēstniecības tuvumā līdz 5. februārim. Tagad likums ir jāparaksta Polijas prezidentam Andžejam Dudam.

Ziņu lente
0