Igaunija laidīs klajā instrukciju iedzīvotājiem kara gadījumam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija gatavojas sekot Zviedrijas piemēram un izstrādā informatīvu materiālu civiliedzīvotājiem, kurā paskaidrots, kā izturēties bruņota konflikta laikā.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Igaunija laidīs klajā instrukciju iedzīvotājiem kara gadījumam, informēja Aizsardzības spēku brigādes ģenerālis un topošais AS komandieris Mārtins Herems, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ERR. Pēc viņa vārdiem, Igaunijā noteikti nepieciešami tamlīdzīgi materiāli.

Herems nenorādīja, kad instrukcija tiks laista klajā, taču atzīmēja, ka tā tiek izstrādāta Iekšlietu ministrijas paspārnē.

Fotoreportieri preses konferencē - Sputnik Latvija
Latvija – informācijas kara alvas zaldātiņš

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas Ārkārtas situāciju valsts aģentūra nolēmusi atjaunot un izdot 40. gados klajā nākušo brošūru "Ja atnāks karš" (Om kriget kommer) ar ieteikumiem, kā rīkoties, ja sāksies pasaules karš. Atjaunotais metodiskais materiāls tiks izplatīts no 2018. gada maija.

Pēdējo reizi instrukcija par to, kā izdzīvot pasaules kara apstākļos, Zviedrijā iznāca 80. gados, ņemot vērā to, ka pastāvēja kodolkara risks starp Padomju Savienību un ASV. Gandrīz trīs gadu desmitus vēlāk Zviedrijas valdība nolēma, ka ar reģionālo drošību un starptautisko teriorismu saistītais risks liek no jauna sagatavot valsts iedzīvotājus tamlīdzīgām problēmām.

Igaunija gatavojas kaut kam nelabam

2017. gada decembrī parlamenta Valsts aizsardzības komisijas loceklis, bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Ants Lāneotss ieteica civilās vai militārās krīzes gadījumam atjaunot bumbu patversmju celtniecības praksi Igaunijā. Politiķis atzīmēja, ka Igaunijai vajadzētu sekot Zviedrijas piemēram un izbūvēt tamlīdzīgu patversmi zem katras mājas.

Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
WSJ: somi gatavo "pazemes pilsētu" kara gadījumam ar Krieviju

Pirms gada valdība sāka darbu pie iedzīvotāju aizsardzības koncepcijas militāra uzbrukuma vai dabas katastrofas gadījumam. Ziņots, ka speciāla grupa izstrādā ierosinājumus iedzīvotāju apziņošanai draudu gadījumā, kā arī programmu pilsoņu sagatavošanai dzīvei informācijas un enerģētiskās blokades apstākļos. Aizsardzības plāns skar arī mācību iestādes.

2016. gada oktobrī Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts plāns, saskaņā ar kuru iedzīvotājiem tiek piespiedu kārtā konfiscēts īpašums krīzes situācijās. Plānā paredzēts, kādu īpašumu un kādos apstākļos valsts var konfiscēt privātpersonām un uzņēmumiem karadarbības situācijā. Pirmkārt, tas attiecas uz transporta līdzekļiem. 

Ziņu lente
0