EDSO nekomentē Latvijas likumu par veterānu statusu

© Foto : OSCE/Curtis BuddenEDSO
EDSO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas likumu par veterānu statusu EDSO var izvērtēt tikai pēc Latvijas lūguma, tādēļ komentārus šajā sakarā organizācija nesniedz.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs (DICB) nekomentē Latvijā pieņemto likumu "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu", jo tam nav bijis iespējas to izpētīt, vēsta RIA Novosti.

EDSO DICB paskaidroja, ka veic EDSO dalībvalstu likumdošanas izvērtēšanu pēc kompetento valsts iestāžu lūguma attiecīgajā valstī.

"Tā kā mūsu pārvaldei nebija iespējas veikt šādu ieskatu šajā likumdošanā, DICB nevar komentēt dokumentu," paziņoja birojā.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis 4. janvārī izsludināja likumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu valsts pilsoņiem, kuri karoja regulārajās militārajās daļās pret nacistisko Vāciju, un tiem, kas cīnījās pret PSRS. Saskaņā ar šo likumu, par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiek atzīti Latvijas pilsoņi, kuri par tādiem kļuva līdz 1940. gada 17. jūnijam, un pastāvīgie republikas iedzīvotāji, kuri legāli ieceļojuši valstī pirms šī datuma. Uz nepilsoņiem šis likums neattiecas.

Депутат Сейма Александр Кирштейнс - Sputnik Latvija
Politika
Time of Israel pieķēra deputātu Kiršteinu antisemītismā

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem netiks atzīti Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas locekļi un tās kara struktūru, slepenās policijas un šī režīma drošības dienestu darbinieki. Šis statuss netiks piešķirts PSRS vai LSSR VDK darbiniekiem, izņemot finanšu un administratīvi-saimniecisko struktūrvienību darbiniekus. Otrā pasaules kara dalībnieka statuss netiks piešķirts personām, kuras notiesātas par noziegumiem pret cilvēci un citiem īpaši smagiem noziegumiem.

Krievijas ĀM aicināja attiecīgās starptautiskās struktūras, tostarp, EDSO, izvērtēt šādu Latvijas varas iestāžu soli. Pēc Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas sacītā, tas ir "oficiālās Rīgas plānveida vēstures pārrakstīšanas kurss".    

Ziņu lente
0