Latvieši uzskata, ka varas iestādes nepareizi tērē nodokļu līdzekļus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptauja parādījusi, ka vairums – 76%- Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valsts nodokļu ieņēmumi kopumā tiek tērēti nepareizi.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Latvijas varas iestādes nepareizi tērē valsts nodokļu ieņēmumus — tā uzskata 76% valsts iedzīvotāju, parādīja SKDS rudenī rīkotā socioloģiskā aptauja, vēsta rus.tvnet.lv.

Apgalvojumam, ka kopumā Latvijā iegūtie nodokļu ienākumi tiek tērēti pareizi, 37% aptaujāto pilnībā nepiekrīt, vēl 39% — drīzāk nepiekrīt.

Latviešu viesstrādnieki sūta miljoniem eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latviešu viesstrādnieki sūta miljoniem eiro, lai palīdzētu savām ģimenēm

Šāda viedokļa atbalstītāju iedzīvotāju īpatsvars, salīdzinot ar pērno gadu, palielinājies par 4 procentpunktiem, turklāt respondentu īpatsvars, kuri pilnībā nepiekrīt tam, ka nodokļu ieņēmumi tiek tērēti pareizi, palielinājies par 7 procentpunktiem.

Viskritiskāk Latvijas iedzīvotāji šajā jautājumā tika noskaņoti 2009. gadā, kad 84% aptaujāto uzskatīja, ka nodokļu ieņēmumi kopumā Latvijā tiek tērēti nepareizi.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Saeima jūlijā pieņēma likumus par nodokļu reformu. Vislielākās izmaiņas paredzētas likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), par solidaritātes likumu, par uzņēmumu ienākumu nodokli, likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, likumos par akcīzes nodokļiem. Paredzētas obligātas sociālās iemaksas par autortiesību atalgojumu.

IIN likuma grozījumi paredz, ka 2018. gada 1. janvārī spēkā stāsies diferencēts IIN, kurš tiks noteikts atkarībā no ienākumu apmēra: ienākumiem līdz 20 tūkstošiem eiro gadā nodokļu likme sastādīs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 tūkstošiem eiro — 23%, ienākumiem, kas lielāki par 55 tūkstošiem eiro — 31,4%. vienota IIN likme 20% apmērā tiks uzstādīta arī kapitāla ienākumiem, tostarp, no tā pieauguma. Iepriekš šīs likmes  sastādīja 10% un 15%.

Наклейка с двумя фигурами (цвета латвийского и российского флагов) - Sputnik Latvija
ES pievāc savu naudiņu. Baltijas valstu nākotne – Krievija

Neapliekamais pensiju līmenis 2018. gadā tiks paaugstināts līdz 250 eiro, 2019. gadā — līdz 270 eiro, sākot ar 2020. gadu — līdz 300 eiro mēnesī.

Sākot ar 2018. gadu obligāto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme tiks paaugstināta par 1 procentpunktu, savukārt iegūtie ieņēmumi tiks novirzīti veselības nozares finansēšanai.

Sociālo iemaksu likme tiks palielināta par 1% (pa 0,5% darbiniekam un darba devējam) un sastādīs 35,09%, no tiem 24,09% maksās darba devējs, savukārt 11% — darbinieks.    

Ziņu lente
0