Kur ir labāk būt par sievieti: miera un drošības indekss

© Sputnik / Сергей Лескеть / Pāriet pie mediju bankasKur ir labāk būt par sievieti
Kur ir labāk būt par sievieti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sievietes dzīvo nedaudz sliktāk par Igaunijas, Polijas un Lietuva sievietēm, taču daudz labāk par krievietēm.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Jaunajā Women, Peace, and Security Index reitingā (Sieviešu miera un drošības indekss), kuru sastādījušas Oslo un Džordžtaunas iestādes, pirmo vietu ieņēma Islande, savukārt pēdējo — Sīrija un Afganistāna.

Pētnieki ņēma vērā trīs parametrus, kuri nosaka to, cik ērti sievietei dzīvot katrā no valstīm.

Sieviešu iesaistīšanos sabiedrībā var noteikt pēc tā, cik gados vidēji sieviete iegūst izglītību, pēc sieviešu nodarbinātības līmeņa, pieejas mobilajiem sakariem un pēc sieviešu skaita parlamentā.

Musulmanes - Sputnik Latvija
Nosauktas sievietēm bīstamākās lielpilsētas pasaulē

Taisnību, jeb brīvību no diskriminācijas, var novērtēt ne tikai pēc tā, vai katras valsts likumos pastāv normas, kuras nav izdevīgas sievietēm, bet arī pēc jaundzimušo zēnu un meiteņu attiecību — nav noslēpums, ka daudzās valstīs tiek praktizēti tā saucamie "selektīvie aborti".

Un, visbeidzot, svarīga ir drošība ģimenē, sabiedrībā un valstī kopumā.

Par labāko valsti sievietēm izrādījusies Islande. Pirmajā desmitniekā tāpat iekļuva Norvēģija, Šveice, Slovēnija, Spānija, Somija, Kanāda, Nīderlande, Zviedrija un Beļģija. Sliktāko valstu sarakstā priekš sievietēm pirmo vietu dala Sīrija un Afganistāna, arī tālāk pārsteigumu nav — Jemena, Pakistāna, Centrālāfrikas republika, Kongo, Irāka, Mali, Sudāna un Nigēra.

Vērts atzīmēt, ka augsta vieta sarakstā nenozīmē dzīvi bez problēmām. Tā, piemēram, ASV, kuras ieņem 22. vietu indeksā, ir diezgan augsts vardarbības līmenis ģimenē, un sieviešu skaits parlamentā ir tikai 19% (Islandē 48%).

Latvija šajā sarakstā ieņēmusi diezgan augstu 34. vietu, kaut gan vienalga piekāpusies gan Lietuvai (32. vieta), gan Igaunijai (23.). Polija ieņem 28. vietu, Baltkrievija —37., Krievija — 55., savukārt Ukraina — 103. vietu.

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Pētnieki atzīmē, ka Latvijā sievietēm ir piekļuve augstākajai izglītībai, finašu instrumentiem un mobilajiem sakariem, taču viņas ieņem tikai 16% vietu Saeimā. Legālās diskriminācijas līmenis ir samērā neliels, tomēr nav vienāds ar nulli — valsts likumos ir normas, kuras nav taisnīgas attiecībā pret sievietēm.

Selektīvos abortus Latvijā, spriežot pēc visa, praktiski netaisa, vardarbības līmenis ģimenēs ir zemāks, nekā ASV (kaut gan ievērojami augstāks, nekā Igaunijā), 56% sieviešu uzskata, ka atrodas drošībā, savukārt latviešu sieviešu iespēja aiziet bojā kara darbību laikā ir vienāda ar nulli.    

Ziņu lente
0