Ierēdņi atbildēja uz parolimpieša Dmitrija Silova publikāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Izglītības un zinātnes ministrija
Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība strādā pie izmaiņām sportistu prēmiju izmaksas kārtībā, taču pagaidām pat par pasaules čempionāta zelta medaļu var nesaņemt neko.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Latvijas Parolimpiskā komiteja atbildēja uz šķēpmetēja Dmitrija Silova publikāciju sociālajos tīklos, vēsta Latvijas Radio 4 programma "Doma laukums".

Silovs ir parolimpietis, viņš uzstājas medicīniskajā grupā F37 (kustību koordinācijas traucējumi). 2017. gadā pasaules čempionātā Londonā viņš uzstādīja Eiropas rekordu un kļuva par zelta medaļas īpašnieku šķēpmešanā, taču nekādu prēmiju no valsts viņš nesaņēma.

"Es ļoti gatavojos, kā nekad. Ieguldīju visus savus spēkus, visu savu laiku, visas finanses — gan piešķirtos, gan lielu daļu savu. Un kas? Beigu beigās par to, ka es pirmo reizi mūžā uzvarēju pasaules čempionātā, uzstādīju pasaules čempionātu Eiropas rekordu, no valsts es saņēmu baranku," — uzrakstīja Silovs sociālajos tīklos.

Latvijas parolimpietis Dmitrijs Silovs - Sputnik Latvija
Parolimpietis: Latvija netur manu medaļu nekādā vērtē

IZM žurnālistiem paskaidroja, ka balvām atvēlētie līdzekļi ir ļoti ierobežoti. Tādēļ, piešķirot naudas prēmijas, ministrija ņem vērā, tostarp, kādā medicīniskajā kategorijā uzstājas sportists, cik medaļu viņš izcīnījis un cik sīva bijusi konkurence.

"Diemžēl, Dmitrija Silova un vēl vairāk nekā 100 sportistu premēšanai valstij šobrīd nav naudas. Sportistu naudas prēmijām šogad piešķirti tikai 43 tūkstoši eiro, savukārt, lai premētu visus sportistus, mums ir nepieciešams 1 miljons 600 tūkstoši eiro. Tādēļ Sporta padome vērtēja sportistu panākumus saskaņā ar noteikto kārtību. Tur tika ņemta vērā sacensību nozīme, dalībvalstu un sportistu skaits. Dmitrija gadījumā skatījās uz sportistu skaitu, kuri sastādīja viņam konkurenci — kopā bija 7 cilvēki.

Taču tas nenozīmē, ka valdība neatbalsta Dmitriju. Mēs piešķīrām naudu parolimpiešu komitejai šo sportistu atbalstam. Konkrēti Dmitrijam piešķirti 2 300 eiro. Tie paredzēti jauna inventāra un speciālo apavu iegādei," — pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

"Tāda ir mūsu zeme Latvija, kura rūpējas par to, lai man nebūtu nekādu apstākļu arī turpmāk cīnīties par prestižām godalgām starptautiskajās sacensībās un nest Latvijas vārdu," — uzrakstīja Silovs sociālajos tīklos. Šos vārdus Izglītības ministrijā uzskata par liekiem.

Olimpiskie gredzeni - Sputnik Latvija
Virtuves sarunas: Latvijas sportisti neuzdrīkstas kritizēt SOK

"Viņš uzrakstīja ļoti sliktus vārdus par Latviju. Es ļoti ceru, ka tās ir tikai emocijas. Jo Latvija  ir valsts, zem kuras karoga viņš uzstājās. Latvija ir tā valsts, kura pērn piešķīra sportistiem prēmijas 13 ar pusi tūkstošu eiro apmērā. Latvija ir tā valsts, kura šogad piešķīra naudu šķēpu iegādei, un tas ir Dmitrija galvenais darba instruments. Latvija ir tā valsts, kura atbalsta paralimpisko komiteju, kas savukārt, palīdz Dmitrijam," — pateica Severs.

Sportista emocionālo publikāciju neatbalstīja arī Latvijas Paralimpiskajā komitejā.

"Man reāli ir kauns, ka sportists tā var rīkoties. Pirmkārt, viņš katru mēnesi saņem algu kā profesionāls sportists. Mēs maksājam par viņu nodokļus. Otrkārt, izņemot algu, viņš saņem visu inventāru, kas viņam ir nepieciešams treniņiem. Treškārt, viņš ir vienīgais sportists, kurš, piemēram, aprīlī un  maijā dosies trenēties uz Spāniju. Tas viss tiek apmaksāts. Viņš ir vienīgais, kurš šādi rīkojas. Viņš ir viens no sportistiem, kurš vienkārši dzīvo par šo naudu un visu laiku uzskata, ka kāds viņam kaut ko ir parādā. Vienkārši tāda attieksme, tas ir vienkārši tāds cilvēks… Sankcijas, protams, mēs nekādas nepiemērosim, viņš arī turpmāk saņems algu, brauks uz sacensībām. Varbūt citu sportistu cilvēciskā attieksme jau kaut kādā veidā mainīsies," — pastāstīja komitejas prezidente Daiga Dadzīte.

Олимпийские кольца в Рио - Sputnik Latvija
Olimpiskā zelta cena

Pats Dmitrijs izdzēsa savu publikāciju Facebook lapā un pārdomā iespējas pamest Latviju un doties peļņas meklējumos uz ārzemēm.

"Biju Krāslavas domē, parunāju ar pilsētas mēru. Varbūt, viņš varētu man palīdzēt kaut kādā veidā atrast darbu dzimtajā pilsētā, lai kaut kā varētu savienot. Kaut gan strādāt un trenēties tā kā pēdējo gadu, es nevarēšu. Vienkārši sanāk, ka par galveno kļūs darbs, otrajā vietā — sports, un kā būs, tā būs… Ja man nepiedāvās vismaz kaut kādu darbu, ko es varētu apvienot ar sportu dzimtajā pilsētā, man ir domas braukt prom strādāt uz ārzemēm," — viņš pastāstīja.

Savu viedokli sakarā ar sportistu premēšanas sistēmu izteica 2000. gada Sidnejas Olimpisko spēļu bronzas ieguvējs, džudists Vsevolods Zeļonijs. Viņš uzskata, ka sistēmai un noteikumiem ir jābūt, no tām nav jāatsakās. Taču no otras puses, dažkārt varētu atkāpties no normām.

"Dažkārt, pieņemsim, trūkst viena cilvēka grupā vai nepietiek vienas valsts, un tas jau neietilpst kritēriju rāmjos, kuri ļauj premēt… Noteikumiem ir jābūt, taču dažkārt ir jābūt iespējai no tiem atkāpties," — noslēgumā teica Zeļonijs.

IZM pastāstīja, ka valdība šobrīd strādā pie izmaiņām sportistu prēmiju izmaksāšanas kārtībā. Jaunā kārtība varētu stāties spēkā jau nākamā gada janvārī un februārī.

Ziņu lente
0