Parolimpietis: Latvija netur manu medaļu nekādā vērtē

© Dmitrijs Silovs / FacebookLatvijas parolimpietis Dmitrijs Silovs
Latvijas parolimpietis Dmitrijs Silovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parolimpietis no Latvijas Dmitrijs Silovs, kurš izcīnīja pasaules čempiona titulu, ir šokēts – valsts nolēmusi, ka naudas godalga par nopelniem viņam nepienākas.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Latvijas parolimpietis Dmitrijs Silovs, kurš izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā vieglatlētikā parolimpiešu vidū Londonā, nav saņēmis no valsts ne centa, vēsta rus.db.lv.

Olimpiskie gredzeni - Sputnik Latvija
Virtuves sarunas: Latvijas sportisti neuzdrīkstas kritizēt SOK

Dmitrijs Silovs, kurš uzstājas medicīnas grupā F37, pirmo reizi kļuvis par pasaules čempionu šķēpmešanā parolimpiešu vidū Londonā šovasar.

Viņa rezultāts šķēpmešanā bija 55,89 m —  labākais starp atlētiem. Šis sniegums atnesa sportistam zelta medaļu un pasaules čempiona titulu. Taču dzimtā valsts nenovērtēja Silova panākumus — nekāda naudas prēmija, kā līdz šim, par to nav piešķirta.

"Mans apbalvojums par ieguldījumu Latvijas sportā sastāda 0,00 eiro — tā izlēma mūsu valdība. Es nesaprotu, kā kaut kas tāds vispār iespējams. Es veselu gadu gatavojos šīm sacensībām, trenējos dienu un nakti, ieguldīju savus personīgos līdzekļus cerībā, ka viss atmaksāsies pēc uzvaras," — pastāstīja Dmitrijs Silovs.

Sportists atzīmē, ka pavisam nebija gaidījis ko tamlīdzīgu. Izrādās, šogad mainīti uzvarētāju apbalvošanas nosacījumi.

Олимпийские кольца в Рио - Sputnik Latvija
Olimpiskā zelta cena

"Šogad Ministru Kabinets un Latvijas Nacionālā sporta padome izdomāja tādu noteikumu, saskaņā ar kuru es neesmu pelnījis balvu, jo man nebija pietiekami daudz sāncenšu. Agrāk viss bija savādāk. Esmu piedalījies jau divos čempionātos, kuros es izcīnīju sudrabu un divi čempionāti, kuros ieguvu zeltu. Tas ir, viss bija tāpat kā šogad — 6-7 cilvēki finālā, un es pēc tam saņēmu atbalstu. Par 2. vietu — apmēram 10 tūkstošus eiro, par 1. vietu — ap 20 tūkstošiem eiro. Šī nauda palīdzēja man aktīvi trenēties, lai uzlabotu savu rezultātu. Šobrīd par zelta medaļu parolimpiešiem samaksāja 27 tūkstošus eiro. Taču savādi ir tas, ka daudziem no tiem, kam samaksāja, finālā arī nebija pietiekami daudz sāncenšu. Kā valsts varēja šādi rīkoties? Kādēļ mani iepriekš neviens nebrīdināja par šiem noteikumiem?" — ir sašutis parolimpietis.

Viņš atzīmēja, ka praktiski palicis bez iztikas līdzekļiem, jo atrast darbu, ko varētu savienot ar treniņiem, ir gandrīz neiespējami. Pēdējā sportista cerība — dzimtās Krāslavas pašvaldība. Ja arī šeit viņam nepalīdzēs ar iekārtošanos darbā, iespējams, Silovs aizbrauks no valsts.

"Sports — tas bija mans darbs. Es domāju, ko man tālāk darīt, meklēju darbu. Visticamāk, es aizbraukšu uz Vāciju vai citu valsti, kur ir vieglāk atrast darbu. Vēl ir cerība uz Krāslavas domes atbalstu, kura varētu palīdzēt darba meklējumos. Ja neizdosies, tad nāksies aizbraukt — citas izejas nav," — noslēgumā piebilda Dmitrijs Silovs.

Ziņu lente
0