Krievijā noslēpumu ir vairāk nekā Francijas galmā

© Sputnik / Михаил Киреев / Pāriet pie mediju bankasSniegs Sanktpēterburgā
Sniegs Sanktpēterburgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atliek tikai pacensties atklāt lielās valsts vēstures mazpazīstamās lappuses, un to fonā jebkuras "vispasaules sazvērestības teorijas" izskatīsies kā vienkāršs Holivudas grāvējs.

RĪGA, 27. novembris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Lielā projekta "Kultūras līnija" un lekciju cikla "Literārās tikšanās" ietvaros Rīgā viesojās un ar lasītājiem tikās viens no patlaban populārākajiem rakstniekiem Krievijā — Dmitrijs Miropoļskis, pazīstamā romāna "Triju valdnieku noslēpums" autors. Šogad viņš izpelnījies prēmiju "Gada mediju persona", kā arī Krievijas Nacionālo literāro prēmiju "Krievzemes zelta spalva".

Aleksandrs Mirskis. FIlmas Gūtmaņa alternatīva uzņemšanas laukumā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aleksandrs Mirskis: uzrakstīju grāmatu un uzņēmu filmu, lai cilvēki zinātu patiesību

Literātu — gan piedzīvojumu, gan vēsturiskajā pasaulē Dmitrijs Miropoļskis ir jaunienācējs, taču spilgta personība. Pēc gūtajiem panākumiem romāna autoru ne velti iedēvēja par "krievu Denu Braunu". Tāpat kā skandalozā "Da Vinči koda" autors, arī Miropoļskis, rakstot grāmatu, pats sev vaicāja "Bet ja nu?" Un, lūk, noslēpumi un drosmīgi pieņēmumi ļauj "Triju valdnieku noslēpumam" burtiski no pirmajām lappusēm aizrauj un nelaiž vaļā līdz pēdējam brīdim.  

Bestsellera (kopš grāmatas iznākšanas brīža 2017. gadā to izlasījuši vairāk nekā 500 tūkstoši cilvēku) sižets, maigi sakot, ir neierasts: autors stāsta par pārsteidzošajām paralēlēm Ivana Bargā, Pētera I un imperatora Pāvila I dzīvē, kā arī atklāj lielāko intrigu — vispasaules politisko sazvērestību, kurā iejaukts pat Maltas ordenis un dažādas slepenās biedrības Krievijā.

Tu vari nebūt vēsturnieks… taču vēsture tev jāzina

"Es neesmu vēsturnieks. Lai arī zinu Krievijas vēsturi daudz labāk nekā parastie valsts iedzīvotāji. Patiesībā grāmata "Triju valdnieku noslēpums" man bija liela avantūra šī vārda labākajā nozīmē. Tā sākās ar jautājumu "Bet ja nu?" Vārdu sakot, kas notiks, ja uzrakstīšu par to un to. Un sāku rakstīt. Sacerēt romānu mudināja arī apziņa, ka tas pats parastais Krievijas iedzīvotājs ir dzirdējis par Francijas galma vai Spānijas kroņa intrigām daudz vairāk nekā par to, kas reiz noticis pašu valstī. Kāpēc?! Krievijas vēsturē noslēpumu un intrigu ir daudz vairāk," — Miropoļskis pastāstīja Sputnik korespondentam.

 Par Dmitriju Miropoļski daudzi izdzirdējuši tikai nesen, taču patiesībā miljoniem cilvēku jau ir pazīstami ar dažādiem viņa darbiem. Te būs tikai daži piemēri. Viņš ir viens no teleprojekta "Sasisto lukturu ielas" organizatoriem, populāra dokumentālo filmu cikla autors, kas veltītas Sanktpēterburgas vēsturei, Pāvela I valdīšanas periodam un Maltas ordeņa bruņiniekiem Krievijā.

Katerīna Špica - Sputnik Latvija
"Tas, ko viņi neredz": Latvijas kino Maskavas festivālā

Pirms desmit gadiem Miropoļskis uzrakstīja vēsturisku piedzīvojumu romānu "1814/Astoņpadsmit-četrpadsmit" — par licejistiem, kuru vidū vecākajam bija 18 gadi, jaunākajam — 14. Vēlāk viņi uz visiem laikiem paliks vēsturē: Aleksandrs Gorčakovs kļūs par Krievijas impērijas kancleru, Aleksandrs Puškins — par izcilu dzejnieku. Grāmatā ir arī Ivans Puščins un Vilhelms Kuhelbekers — pazīstamie dekabristi.

Romāns ir aizraujošs. Sižeta pamatā ir sērijveida slepkavas noziegumu izmeklēšana. Vēlāk pēc šīs grāmatas motīviem tika uzņemta kinofilma.

"Starp citu, pašlaik četras kompānijas cīnās par tiesībām ekranizēt "Triju valdnieku noslēpumu". Pagaidām vēl nav zināms, vai tā būs kinofilma vai teleseriāls. Taču drīz vien, domāju, viss būs zināms," — pastāstīja Miropoļskis. 

Ziņu lente
0