EUObserver: sīriešu bēglis izraisīja politisko krīzi Slovēnijā

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIМигранты после пересечения границы с Македонией
Мигранты после пересечения границы с Македонией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slovēnijas premjerministram draud impīčments – valsts politiskās partijas nevar vienoties par sīriešu bēgļa deportācijas jautājumu.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Slovēnijas valdība ir apdraudēta viena sīriešu bēgļa dēļ, kuram draud deportācija uz Horvātiju, raksta EUObserver. 60 gadus vecā Ahmada Šamije lieta piesaistījusi sev uzmanību pagājušajā nedēļā, kad tās izmeklēšanu sāka uzraudzīt Slovēnijas premjerministrs Miroslavs Cerars.

Беженец во Франции - Sputnik Latvija
Desmitiem tūkstošu nelegālo migrantu "pazuduši" Lielbritānijā

Šamije, kurš ieradās Slovēnijā 2015. gadā caur Horvātiju, draud deportācija saskaņā ar tā saucamo Dublinas reglamentu, kas paredz, ka atbildību par patvēruma prasītāju nes valsts, caur kuru viņš pirmo reizi iebrauca ES.

"Mūsdienu centra partija" (SMS, kurai pieder Cerars, centās apiet Dublinas reglamentu ar Ārzemnieku likuma palīdzību, kas ļautu Šamije palikt Slovēnijā ar nosacījumu, ka viņš centīsies izpildīt integrācijas prasības. Šamije iemācījās slovēņu valodu un ir piedalījies vairākos kultūras un labdarības pasākumos, kas palīdzēja viņam iegūt labu reputāciju kopienā.

Skandāls sākās, kad bēgli sāka aizstāvēt četri deputāti no liberālajām un kreiso partijām. Divi no tiem, Jans Skoberne no Sociāldemokrātiskās partijas (SD), kura ir koalīcijas sastāvā, un Mihe Kordis no opozicionāru partijas "Kreisie" piketēja Šamije māju kopā ar viņa vietējiem atbalstītājiem, savukārt pēc tam nogādāja viņu parlamenta ēkā, lai neļautu policijai viņu deportēt.

Taču pagājušajā piektdienā Miroslavs Cerars nespēja panākt no valdības piekrišanu tam, lai Šamije paliktu valstī, lēmums par deportāciju palika spēkā, savukārt sīrietis tika nogādāts slimnīcā ar nervu sabrukumu.

Migranti laivā - Sputnik Latvija
Līdz 2065. gadam 40% Itālijas iedzīvotāju veidos migranti

Pirmdien, 20. novembrī, konservatīvā opozīcijas Slovēnijas demokrātiskā partija (SDS) aicināja atstādināt Ceraru no amata, savukārt ĀM vadītājs un vicepremjers Karels Jeržavecs piedraudēja ar centriskās Slovēnijas pensionāru partijas (DeSUS) izstāšanos no valdības koalīcijas.

Pēc Jeržaveca sacītā, Cerara atteikšanās veikt deportāciju ir nelikumīga. Pēc viņa domām, "elegantāks" būtu lēmums nosūtīt Šamije uz Horvātiju, savukārt pēc tam ļaut viņam atgriezties Slovēnijā ar īslaicīgu pasi.

"Galu galā miljoniem slovēņu brauc uz Horvātiju katru gadu," — piebilda viņš.

Šī valdības krīze kārtējo reizi piesaistīja uzmanību pie migrācijas krīzes Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Ziņu lente
0