Manabalss.lv apturējis parakstu savākšanu LAŠOR petīcijas atbalstam

© Sputnik / Sergey MelkonovMītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deniss Barteckis uzskata, ka paraksti petīcijas atbalstam par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijas vidusskolās vākti pārāk ilgi, otra šim jautājumam veltītā petīcija pasludinata par antikonstitucionālu.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Viena no trim petīcijām, kurās lūgts atbalsts izglītībai krievu valodā Latvijā, savākusi 10 tūkstošus balsu divu nedēļu laikā, parakstu vākšana otras petīcijas atbalstam apturēta pēc juristu prasības.

Parakstu vākšana par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijas vidusskolās sākās 26. oktobrī. 10 tūkstoši parakstu, kas nepieciešami tās nodošanai Saeimā, tika savākti trešdien. Saskaņā ar ieceri, petīcijai vajadzēja saņemt 10 tūkstošus parakstu dažu stundu, nevis divu nedēļu laikā, paziņoja iniciatīvas autors Deniss Barteckis radio Baltkom ēterā.

Денис Бартецкий - Sputnik Latvija
Skolu reformas atcelšanas iniciatīvas autoru nosauca par "prokrievisku"
Viņš norādīja, ka pēc visu savākto parakstu izskatīšanas daļu no tiem, iespējams, varētu pasludināt par spēkā neesošiem.

"Tas, ka šie paraksti ir savākti, nenozīmē, ka visiem tiem būs spēks. Varēja nobalsot nepilsoņi, kuru paraksti netiks ieskaitīti. Paraksti tika savākti 13 dienu laikā, un tas liecina, ka mūsu sabiedrība ir ļoti amorfa. Šai tēmai vajadzētu uztraukt visus. Tas nav īpaši labs rezultāts. Tādos jautājumos 10 tūkstošus ir jāsavāc dažu stundu laikā," — paziņoja Barteckis.

Patlaban tiek vākti paraksti arī petīcijai "Saglabāsim krievu valodu Latvijas izglītībā" vietnē Change.org, un  Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas (LAŠOR) petīcijai, kas tika publicēta aizvakar vietnē Manabalss.lv. Pareizāk sakot, tika vākti — vakar vakarā sabiedrisko iniciatīvu portāls informēja, ka aptur parakstu vākšanu, jo valda pamatotas aizdomas par to, ka publicētā iniciatīva neatbilst Latvijas Satversmei.

Par to Asociācijas priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Igors Pimenovs pastāstīja savā lapā Facebook. Viņš informēja, ka juristi Egils Levits un Jānis Bordāns paziņojuši, ka iniciatīva pārkāpjot Latvijas Satversmes 112. un 114. pantu. Turklāt, pēc viņu domām, Pimenovam — politiskās partijas ("Saskaņa") pārstāvim — nav tiesību publicēt petīcijas sabiedrisko iniciatīvu platformā.

Ziņu lente
0