Politika

Āboltiņa par savu izslēgšanu no partijas: sliktāk, nekā Staļina laikos

© Sputnik / Sergey MelkonovСолвита Аболтиня
Солвита Аболтиня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Solvitas Āboltiņas izslēgšanas no "Vienotības" politologi apsver "Vienotības" cerības izdzīvot, un spriež par to, kādēļ Latvijas partiju dzīves mūžs ir tik īss.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Lēmums ar Solvitas Āboltiņas izslēgšanu no "Vienotības" pārsteidza gan viņu pašu, gan Latvijas politologus.

Солвита Аболтиня - Sputnik Latvija
Āboltiņa negrasās kandidēt "Vienotības" vadītāja amatam

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paziņoja, ka Āboltiņa izslēgta no partijas par komentāriem un uzvedību lakā, kad "Vienotība" apsprieda ekonomikas ministra aizvietošanas iespēju – tika domāts, ka Ašeradens aizies no šī amata un kļūs par frakcijas vadītāju. Pēc viņa teiktā, Āboltiņa rīkojās pretēji valdes lēmumam, ignorēja viņu un publiski komentēja kandidātus. Tāpat viņa esot aicinājusi vairākus cilvēkus pieteikties par kandidātiem, kā arī pretnostatījusi frakcijas darbu pret valdes darbu.

Pati Āboltiņa intervijā LTV7 aprakstīja šo situāciju savādāk. Pēc viņas sacītā, apspriest jautājumu par jauno ekonomikas ministru vakar tika uzaicināta tikai tā "Vienotības " parlamenta frakcijas daļa, kura vēl nav paspējusi atstāt partijas rindas, ko Āboltiņa uzskatīja par nepieņemamu.

Atgādināsim, ka no 22 "Vienotības" frakcijas locekļiem tikai 10 ir šīs partijas locekļi, pārējie pārstāv reģionālās kustības, ir bezpartejiskie vai izstājušies no partijas esošās Saeimas darba periodā.

"Par šo izteicienu mani izslēdza no partijas. Sliktāk, nekā Staļina laikos. Neuzaicinot, neinformējot, steidzami, slēgtā sēdē. Diezgan ciniski, apspiežot demokrātijas principus, tika pieņemts lēmums," — teica Āboltiņa.

Nāve vai atdzimšana

Politologi diezgan dažādi izvērtēja šādu "Vienotības" valdes soli. Politologs Filips Rajevskis LNT ēterā nosauca lēmumu par Āboltiņas izslēgšanu par likumsakarīgu, jo viņa necienīja nevienu no partijas vadītājiem.

"Tā kā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens koncentrēja visu "Vienotības" varu savās rokās, viņš nolēma izslēgt Āboltiņu, lai viņa neietekmētu partijas iekšējos procesus," — paudis politologs. 

Pēc Rajevska sacītā, šis solis nesašķels partiju, bet gan, tieši otrādi, saliedēs to.

Sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Bendiks, pretēji tam, pārliecināts, ka "Vienotība" kā vadošais politiskais spēks beidz savu pastāvēšanu.

Edvards Smiltēns - Sputnik Latvija
Smiltēns: "Vienotības" frakcijai jāpieņem lēmums par partijas nākotni

"Tas bija negaidīti visiem, tostarp, pašai Āboltiņai. "Vienotības" sadalīšanās un aiziešana vēsturē turpinās jau vairāk nekā pusgadu. "Vienotība" kā vadošais politiskais spēks Latvijā mirst. Visticamāk, tas ir kaut kāds apvienošanās ceļš pie gaidāmajām vēlēšanām. Ar Āboltiņu uz klāja pārrunas par koalīcijām būtu ļoti sarežģītas," — paziņoja eksperts radio Baltkom ēterā.

Politoloģe Ilga Kreituse uzskata, ka šāda rīkošanās ar Āboltiņu nedara godu Ašeradenam.

"Tas ir "Vienotības" priekšsēdētāja vājums. Kad vīrietis saka, ka viņš nevar vadīt partiju, jo viņam traucē Āboltiņa – tas liecina par viņa vājumu. Āboltiņa taču pati jau pateica, ka aiziet – ļaujiet viņai aiziet ar godu. Kaut vai cieņas pēc, ka viņa radīja šo partiju, kurā jūs tagad iegūstat visus ministru amatus," — pateica viņa LTV7 raidījumā "Šodien vakarā".

Arī viņa pauda viedokli, ka "Vienotībai" neizdosies saglabāt savas pozīcijas Latvijas politikā.

"Ja netiks pieņemti asi lēmumi, un es neticu, ka Ašeradens uz to ir spējīgs, tad mēs varam teikt, ka lielā partija aizies no politiskās skatuves. Un tā jau ir likumsakarība: trīs termiņi valdībā, un partijas nav. LPP/LC, Tautas partija, un tagad — "Vienotība". Kaut kas šajā nozīmē Latvijā ir ne tā kā visā pārējā pasaulē," — pateica Kreituse.

Ziņu lente
0