"Kurdu Staļins": kurdi ir gatavi aizsargāt Kirkuku no Irākas karaspēka

© © РИА Новости / Сара НуреддинPešmergu komandieris Huseins Ezdanpane. Foto no arhīva
Pešmergu komandieris Huseins Ezdanpane. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kurdu zemessargu komandieris Huseins Ezdanpane par ārējo līdzību padomju valsts vadītājam nosaukts par "kurdu Staļinu". Viņa vienība ir gatava aizsargāt Kurdistānas brīvību.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Kurdistānas Brīvības partijas vienības — pešmergi, kas dislocēti Kirkukā, — ir gatavi aizsargāt pilsētu situācijā, ja tiks ievestas Irākas karaspēka vienības, pastāstīja Sputnik Turcija pešmergu komandieris Huseins Ezdanpane.

Pēc viņa vārdiem, pešmergu vienības nepiekrīt Irākas parlamenta lēmumam ievest karaspēku Kirkukā. "Ja Irākas armija ienāks Kirkukā, mēs pretosimies," — viņš paziņoja.

Aģitācija par Irākas Kurdistānas neatkarību. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Irākas Kurdistānā vairāk nekā 3 milj. cilvēku nobalsojuši referendumā

Ezdanpane, kurš par ārējo līdzību padomju valsts vadītājam nosaukts par "kurdu Staļinu", atgādināja, ka līdz šim Kirkukai jau vairākkārt uzbrukuši "Islāma valsts" kaujinieki, taču visi uzbrukumi atsisti ar lieliem zaudējumiem ISIS teroristu rindās.

"Aizstāvot Kirkuku, dzīvības zaudēja simtiem pešmergu karavīru un pilsētas mierīgo iedzīvotāju. Arī tagad gan pešmergi, gan civilie iedzīvotāji ir gatavi aizstāvēt pilsētu līdz pēdējam. Pasaulē nav tāda spēka, kas varētu ieņemt Kirkuku un atņemt to kurdiem," — uzsvēra Ezdanpane.

Viņš atgādināja, ka Irākas varasiestādēs redzama negatīva attieksme pret kurdiem, nereti ierobežotas šīs tautas pārstāvju tiesības.

"Taču paši kurdi karu nevēlas, viņi vēlas mieru un brālīgas attiecības ar kaimiņvalstīm," — paziņoja Ezdanpane un piebilda, ka pešmergu spēki aizstāvēs kurdu tautu, ja Kurdistānai uzbruks no Irākas vai Turcijas puses. Vienlaikus viņš paskaidroja, ka, pēc viņa domām, Turcijas valdība nevēlas sabojāt attiecības ar kurdiem, jo ar Kurdistānu to saista ekonomiskās intereses.

ISIS. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ISIS locekļi no ārvalstīm atsakās piedalīties kaujās

Referendums par Irākas Kurdistānas autonomijas neatkarību notika 25. septembrī. Saskaņā ar Kurdistānas vēlēšanu un referendumu neatkarīgās komisijas rīcībā esošo informāciju, par neatkarību nobalsojuši 92,7% vēlētāju. Irākas valdība pasludināja referendumu par nelikumīgu un uzsvēra, ka pārrunas ar autonomijas reģionālo valdību jautājumā par balsojuma rezultātiem nenotiks.

Trešdien Irākas premjerministrs saņēma no valsts parlamenta tiesības ievest karaspēku Kirkukas provinces strīdīgajā naftas ieguves rajonā. Kirkukas provinci jau trīs gadus kontrolē kurdu militarizētās vienības — pešmergi. Dažas dienas pirms referenduma pieauga kurdu karavīru klātbūtne strīdīgās pilsētas apkaimē.

Ziņu lente
0