ISIS locekļi no ārvalstīm atsakās piedalīties kaujās

© REUTERS / StringerISIS. Foto no arhīva
ISIS. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki teroristi pieprasījuši pārvietot viņus uz Sīriju, daži vienkārši atteicās piedalīties kaujās. Dokumentos, kas nonākuši Irākas kareivju rīcībā, pieminēti 14 ārzemju izcelsmes kaujinieki, kuri atsakās karot.

RĪGA, 8. februāris —Sputnik. Teroristu grupējuma "Islāma valsts" (ISIS) ārvalstu locekļi sāk izrādīt nepakļaušanās un atteikušies piedalīties kaujās, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Washington Post.

Piemēram, beļģis uzrādījis medicīnisko izziņu par to, ka viņam esot muguras sāpes un viņš nevarot piedalīties kaujās. Francūzis paziņoja, ka vēlas pamest Irāku, lai uzsprindzinātu sevi Francijas teritorijā, raksta Washington Post, atsaucoties uz Irāku kareivju rīcībā nonākušiem dokumentiem.

"Viņš negrib cīnīties, viņš vēlas atgriezties Francijā. Apgalvo, ka viņa griba —mocekļa nāve Francijā. Apgalvo, ka esot slims, bet viņam nav medicīniskās izziņas," — rakstīts 24 gadu vecā Alžīrijas izcelsmes francūža dosjē.

Vēl daži teroristi pieprasījuši pārvietot viņus uz Sīriju, daži vienkārši atteikušies piedalīties kaujās. Dokumentos, kas nonākuši Irākas kareivju rīcībā, pieminēti 14 ārzemju izcelsmes kaujinieki, kuri atsakās karot.

Kā vēsta laikraksts, atsaucoties uz Hāgas Terorisma apkarošanas starptautiskā centra datiem, vairāk nekā četri tūkstoši ekstrēmistu atstājuši Eiropas valstis un devušies uz Irāku un Sīriju. Aptuveni trešā daļa no viņiem atgriezušies, vēl apmērām 14% gājuši bojā, pārējo atrašanas vieta paliek nezināma.

ISIS - Sputnik Latvija
Turcijā aizdomās par saistību ar "Islāma valsti" aizturēti 400 cilvēki

Analītiķis, kurš veicis Aymenn al-Tamimi bruņoto grupējumu pētījumus, norāda: daudzi ārvalstu kaujinieki sapratuši, ka dalība ISIS izrādījusies pavisam citāda, nekā viņi gaidījuši, meklēdami piedzīvojumus.

Pulkvežleitnants Muhanads al Tamimi (Muhanad al-Tamimi), kura vienība atrada dokumentus, pastāstīja, ka ārvalstu kaujinieki ir visniknākie no tiem, ar ko viņš sastapies. Viņš uzskata, ka šādu cilvēku atteikšanās doties cīņā liecina par to, ka ISIS nav tas tāds islāms, kādu viņi meklējuši, tā ir viltus mācība.

Irākas armija sadarbībā ar vietējiem zemessargiem un kurdu pešmerga vienībām no 2016. gada 17. oktobra īsteno Mosulas glābšanas operāciju no grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas GS atbalstu. Janvāra beigās Irākas premjers Haiders al Abadi oficiāli paziņojis, ka pilsētas austrumu daļa ir atbrīvota no teroristiem.

Ziņu lente
0