Politika

Lembergs: tiesā man liek turēt muti ciet, nebrīnīšos, ja drīzumā būs spriedums

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Apgabaltiesa, kur notiek Ventspils mēra Aivara Lemberga tiesas prāva, varētu paziņot spriedumu jau šodien, kaut gan, pēc Lemberga vārdiem, viņam neļāva sniegt visas nepieciešamās liecības.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Vakardienas preses konferencē Ventspils mērs Aivars Lembergs paziņoja, ka pret viņu safabricētajā apsūdzībā drīzumā varētu sagaidīt spriedumu.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergs: prokurori un ministri rupji pārkāpj Valsts valodas likumu

Pēc viņa teiktā, viņam neļāva sniegt visas nepieciešamās liecības, kaut gan Rīgas Apgabaltiesa, kur notiek prāva, uzskata, ka uzklausījusi apsūdzēto. Piemēram, Lembergs nav varējis pabeigt liecības sniegšanu sakarā ar to, ka pieņemot vairāk nekā 300 lēmumus, atrodoties interešu konfliktā – viņš mēģināja paskaidrot katru no epizodēm.

Saskaņā ar viņa teikto, liecināšanas tiesības tiesas prāvas laikā ir ierakstītas ne tikai Latvijas likumos, bet arī Eiropas Cilvēktiesību konvencijā. Taču tas, kas rakstīts likumos, neattiecas pret Lembergu, apgalvo mērs.

Nākamā tiesas sēde gaidāma šodien, 27. septembrī. Sakarā ar to Lembergs atzīst, ka nebūs pārsteigts, ja jau šodien viņa lietā tiks paziņots spriedums, jo tiesas klausīšanās ir slēgtas un tiesai viss jau esot skaidrs.

Kā zināms, tiesa jau trīs reizes uzlikusi Lembergam sodu 380 eiro apmērā par atteikšanos no liecības sniegšanas saskaņā ar lietas būtību.

Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Aivars Lembergs: Muamars Kadāfi no Ventspils

Prokuratūra vaino Lembergu kukuļņemšanā īpaši lielos apmēros, noziedzīgā ceļā iegūto finanšu līdzekļu un cita īpašuma legalizēšanā, dienesta viltojumu veikšanā, dalībā īpašumu darījumos, kuri viņam ir aizliegti sakarā ar dienesta stāvokli, kā arī ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un citos noziegumos.

Kopā ar Ventspils mēru uz apsūdzēto sola apsēdās viņa dēls Anrijs, kā arī dažādu tranzīta kompāniju bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs atzīmēja, ka nepieņem un neatzīst viņiem izvirzītās apsūdzības.

Lieta sastāv apmēram no 200 sējumiem, kuros apvienoti divi kriminālprocesi, ko tiesai nodeva prokuratūra 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas Apgabaltiesa sāka no jauna šīs lietas izskatīšanu paplašinātā sastāvā 2009. gada 20. augustā.

Ziņu lente
0