Lembergs: prokurori un ministri rupji pārkāpj Valsts valodas likumu

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs vērsies Valsts valodas centrā ar sūdzību par Ekonomikas ministriju.

RĪGA, 21. sept — Sputnik. Pēc Ekonomikas ministrijas veiktā OECD foruma, Ventspils mērs Aivars Lembergs vērsies attiecīgā inspekcijā ar sūdzību par Valsts valodas likuma pārkāpumu.

Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Aivars Lembergs: Muamars Kadāfi no Ventspils

"Ministrija rīkoja pasākumu par OECD rekomendācijām, kādas izteiktas Latvijai, un tika rupji pārkāpts Valodas likums – pasākums notika angļu valodā bez tulkojuma valsts valodā, tāpēc es griežos Valsts valodas inspekcijai, aicinu tomēr stingri kontrolēt, lai valsts pārvaldes institūcijas, sākot no Saeimas, beidzot ar ministrijām, stingri ievērotu, ka Latvijā valsts valoda ir latviešu, nevis krievu, vai angļu, vai franču un ķīniešu arī nav valsts valoda. Pie tam Lielo pilsētu asociācija saņēma šo OECD ziņojumu angļu valodā, ne valsts valodā, kaut tas ir rupjš pārkāpums – Latvijā jālieto valsts valoda. Savādāk iznāk kuriozs – ja viens cilvēks vienu vārdu pasaka krieviski — tad viņš ir pārkāpis Valsts valodas likumu, kad notiek vesels liels pasākums angļu valodā bez tulkojuma — tad izrādās nekādu pārkāpumu nav."

Lembergs arī atgādināja, ka kopš 2008. gada viņš pieprasa pret viņu ierosinātas krimināllietas materiālu tulkojumu valsts valodā, tomēr līdz šim tas nav izdarīts.

"Līdz ar to man nav iespējas iepazīties ar apsūdzību, un nav iespējas liecināt. Nu lūk tāda attieksme pret valsts valodu visaugstākajās valsts pārvaldēs: tiesību aizsardzības, tiesās, prokuratūrā, jo tos materiālus iesniedza tiesā ne jau tiesa pati, tos iesniedza prokurors, kuram jāveic uzraudzība par likuma ievērošanu. Latvijā referendums bija, latviešu valoda netika nomainīta kā valsts valoda uz citu valodu, cik es zinu. Ir ignorēts tas, ka Satversmē ierakstīts tas, ka valsts valoda ir latviešu valoda, un savukārt kriminālprocess notiek valsts valodā, un šie divi jēdzieni nav salikti kopā no ģenerālprokuratūras prokurora puses. Es ceru, ka valsts valodas inspekcija izsauks pie atbildības šīs valsts amatpersonas, kuras rupji pārkāpj Latvijas republikas Satversmi."

Ziņu lente
0